(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Sezóna košickej Detskej železnice sa začala prebudením Katky
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny     Apr 24 2006 - 09:07 GMT
(TASR) - Sezónu úzkorozchodnej Detskej železnice v Košiciach začalo dvojdňové podujatie nazvané Prebudenie Katky. Prilákalo v sobotu i dnes do areálu Rušňového depa v Košiciach tisícky návštevníkov. Samotná detská železnica začne s prevádzkou v pondelok 1. mája.

Akciu Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., sprevádzala výstava koľajových vozidiel, slávnostné zapálenie ohňa pod kotlom parného rušňa Katka, rušňoparáda a množstvo ďalších sprievodných podujatí.

Kvôli tomu počas víkendu premával medzi železničnou stanicou Košice a rušňovým depom od 08. h do 16.30 h každú hodinu motorový vozeň M 131.1125. Cestujúci z Prešova a Trebišova sa v sobotu mohli dopraviť sem a späť parnými vlakmi.

Parný rušeň Katku, najväčšiu košickú atrakciu, vyrobila v roku 1884 lokomotívka Hagans v nemeckom Erfurte. Rušeň do roku 1965 premával striedavo na tratiach medzi Gelnicou, Mníškom nad Hnilcom a Smolníkom a medzi Hronskou Breznicou a Banskou Štiavnicou. Po generálnej oprave v Českých Veleniciach sa v roku 1991 Katka dostala do Košíc.

Do programu sa zapojila aj košická spoločnosť Wagon Slovakia, a. s. Pri príležitosti 10. výročia svojho založenia vystavila v rušňovom depe sedem reštauračných a ubytovacích vozňov z Maďarska, Rakúska, Česka a Slovenska. Spojili ich do jednej súpravy a spriechodnili. Osádky slovenského a českého vozňa návštevníkov ponúkali jedlom i nápojmi.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/