(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
ÚS odročil vyhlásenie verdiktu o zákone o preukazovaní pôvodu majetku
@ Aktuálne -> Verejná správa     Apr 26 2006 - 09:57 GMT
(TASR) - Ústavný súd SR odročil na neurčito vyhlásenie rozhodnutia o súlade zákona o preukazovaní pôvodu majetku s Ústavou SR. Pôvodne oznámený termín 26. apríla musel predseda súdu Ján Mazák zrušiť pre hospitalizáciu jedného zo sudcov.

Plénum malo hlasovať o rozhodnutí na neverejnom zasadnutí v pondelok 24. apríla, sudcu hospitalizovali 18. apríla. Vzhľadom na citlivosť kauzy sa predseda ÚS rozhodol počkať do jeho návratu z nemocnice, pravdepodobne koncom mesiaca. "Pri desiatich sudcoch by výsledok hlasovania po toľkých pojednávaniach, napätiach a vysvetľovaniach nemusel byť akceptovaný. Verejnosť by mala dostať odpoveď, ktorá je relevantná vecná a nie formálna," zdôvodnil svoj postoj Mazák.

Plénum ÚS sa spojeným návrhom dvoch skupín poslancov NR SR, ktoré zastupovali Ján Drgonec a Katarína Tóthová, zaoberalo na dvoch verejných pojednávaniach 19. januára a 2. marca. Ústavnosť zákona na strane Národnej rady SR a vlády obhajoval Daniel Lipšic, najskôr ako minister a neskôr poslanec.

Návrh zákona č. 335/2005 Z.z. o preukazovaní pôvodu majetku predložili do parlamentu poslanci Smeru Robert Fico, Robert Kaliňák a Róbert Madej. Má 11 paragrafov a NR SR ho schválila 23. júna 2005. Do platnosti vstúpil 1. septembra. Časť zákonodarcov ho vzápätí napadla na ústavnom súde. Ten 6. októbra pozastavil účinnosť zákona s odôvodnením, že jeho ďalšie uplatňovanie by mohlo ohroziť základné práva a slobody.

Podľa ÚS by to mohol byť zásah do základných práv podľa článku 19 a článku 20 Ústavy SR aj so spätnou účinnosťou, pretože citovaný zákon neobsahuje žiadne prechodné ustanovenia. Uvedené ústavné články garantujú ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života, pred neoprávneným zhromažďovaním údajov a zaručujú právo vlastniť a užívať majetok.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/