(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Koncert na oslavu Dňa Európy sa konal v Košiciach
@ Kultúra -> Koncerty     May 09 2006 - 10:28 GMT
(TASR) - Koncert na oslavu Dňa Európy, sviatku Európskej únie (EÚ) sa konal včera na pešej zóne v Košiciach. Prilákal niekoľko stoviek ľudí. Nebol však medzi nimi ani jeden zo štrnástich poslancov Európskeho parlamentu (EP)zo Slovenska.

Podujatie s cieľom priblížiť predovšetkým mladým ľuďom Európsku úniu (EÚ) pripravila Informačná kancelária EP na Slovensku. Na koncerte vystúpila skupina Le Payaco, speváčky Zdenka Predná a Zuzana Smatanová. Hudbu sveta sprostredkoval prítomným DJ Robo Gregor.

Prebehli rôzne informačné aktivity o EÚ a EP vrátane súťaží, v ktorých účastníci vyhrali pripravené darčekové balíčky. Počas koncertu predvádzali svoje umenie rôzni pouliční umelci ako chodúľové divadlo, karikaturisti, writeri.

Deň Európy, ktorý sa zaužíval pod názvom Schumanov deň, si členské štáty EÚ každoročne pripomínajú 9. mája, v deň, keď v roku 1950 francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman načrtol plán povojnovej spolupráce európskych krajín. Svojou deklaráciou položil základy budúcej EÚ.

Politik a právnik Schuman (1886 - 1963) je jedným zo zakladateľov európskej jednoty. Pochádzal z nemecko-francúzskeho pohraničia a veľké utrpenie mu pripravila druhá svetová vojna. Preto keď sa stal francúzskym ministrom zahraničných vecí (1948 - 1952), usiloval sa predovšetkým zabrániť ďalšej vojne. Schuman sa aj v rokoch 1958 -1960 stal prvým predsedom EP.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/