(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Miškoveckí filharmonici zahrajú v Košiciach Bartóka
@ Kultúra -> Koncerty     May 09 2006 - 15:39 GMT
(TASR) - Svetoznámemu maďarskému skladateľovi Bélovi Bartókovi a 125. výročiu jeho narodenia bude venovaný piatkový koncert v rámci festivalu Košická hudobná jar.

"Kto môže zahrať Bartóka lepšie ako Maďari. Som preto rád, že k nám príde Miškovecký symfonický orchester a celý večer budú znieť svetoznáme Bartókove kompozície, vrátane jeho vo svete najznámejšieho diela Koncertu pre orchester," uviedol dnes na tlačovej konferencii riaditeľ Štátnej filharmónie Košice Július Klein.

Miškovecký symfonický orchester bude dirigovať László Kovács a klavírne sóla zahrá maďarský pianista svetového mena Jenö Jandó. Tento umelec je známy aj ako rekordér v počte nahraných skladieb klasikov pre hudobné spoločnosti. Hudobní kritici ho považujú za majstra v interpretácii ducha skladby tak, ako by si to prial autor.

Na koncerte uvedú popri Koncerte pre orchester aj Bartókovu Tanečnú suitu, ktorá dokumentuje jeho trvalú náklonnosť k ľudovým hudobným motívom a expresionistický Koncert pre klavír a orchester č. 2.

Ako informoval generálny konzul MR v SR so sídlom v Košiciach Imre Czékmán, o Bartókovej popularite v Maďarsku svedčí aj skutočnosť, že pri prevoze jeho telesných pozostatkov z USA v roku 1988 stáli ľudia v krojoch pri ceste a klaňali sa mu.

Bartók bol vášnivým zberateľom ľudovej hudby z rôznych európskych regiónov a podľa hudobných teoretikov sa vďaka nemu zachovalo aj veľa slovenských ľudových piesní.

Koncert k 125. výročiu narodenia Bartóka podporilo Ministerstvo zahraničných vecí MR v spolupráci s Kultúrnym inštitútom MR v Bratislave a Agentúrou Filharmónia v Miškovci.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/