(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
VSE dosiahla vlani čistý zisk 1,606 miliardy Sk
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     May 09 2006 - 15:40 GMT
(TASR) - Východoslovenská energetika (VSE), a. s., Košice, dosiahla v roku 2005 čistý zisk 1,606 miliardy Sk, čo predstavuje medziročne nárast o 7 %. Účtovnú závierku dnes schválilo valné zhromaždenie spoločnosti.

Ako informoval predseda predstavenstva a generálny riaditeľ VSE Carl Ernst Giesting, vlani spoločnosť predala 5 242 GWh elektriny a dosiahla tržby z jej predaja vo výške 13,763 miliardy Sk, čo predstavuje mierny nárast v porovnaní s rokom 2004.

VSE v roku 2005 investovala spolu 1,304 miliardy Sk, v porovnaní s predchádzajúcim rokom to bolo viac takmer o 25 %. Až 85 % celkových investícií smerovalo do sietí.

"Z nich najviac - 40 % - do obnovy a rozvoja distribučných sietí a do výstavby elektrických staníc - 27%," konštatoval Giesting. Medzi najväčšie investičné projekty za uplynulý rok patrí výstavba novej elektrickej stanice v Kechneci určenej pre tamojší priemyselný park, podobnej stanice v Gemerskej Hôrke, ale aj rekonštrukcie staníc v Haniske, Lubeníku a Prešove.

"Uvedomujeme si, že kvalitná infraštruktúra vrátane elektrickej distribučnej siete je základným predpokladom rozvoja východného Slovenska. Robíme maximum pre to, aby naši súčasní zákazníci ako aj potenciálni investori mali dôvody uprednostniť práve región, v ktorom pôsobíme," zdôraznil Giesting. Podľa jeho slov VSE rozsiahlymi investíciami zároveň poskytuje prácu viacerým dodávateľom z regiónu.

VSE zamestnávala v lani v priemere 1 693 zamestnancov. Z toho 773 pracovalo na robotníckych pozíciách a 880 ako technicko-správni zamestnanci. V uplynulom roku pribudlo 88 nových pracovníkov. Boli medzi nimi aj mladí absolventi vysokých škôl v rámci druhého ročníka programu Trainee, v ktorom VSE prijala 16 absolventov. Vďaka jeho úspechu pokračuje VSE aj s obdobným programom Practise pre absolventov stredných škôl.

Formou finančného sponzorstva alebo vecných darov podporila VSE takmer 30 projektov v celkovej hodnote vyše 5,2 milióna Sk. Orientovala sa predovšetkým na oblasti zdravotníctva, sociálnej sféry, vedy, školstva a kultúry. Medzi podporenými projektmi bolo vydanie niekoľkých kníh so vzťahom k východnému Slovensku, darovanie vyradených počítačov základným a stredným školám, mládežnícke športové turnaje, ale aj podpora obciam postihnutým víchricou vo Vysokých Tatrách. "Región východného Slovenska je miestom, kde sme doma a cítime preto mimoriadnu zodpovednosť," dodal Giesting.

VES sa zaoberá distribúciou elektriny a prevádzkuje distribučnú sieť na území Košického, Prešovského a časti Banskobystrického kraja. Predstavuje to oblasť s rozhlohou 16 000 km2 a takmer 600 000 zákazníkmi.
Akcionármi VSE sú FNM SR (51 %) a od roku 2003 energetická spoločnosť RWE Energy AG (49 %).


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/