(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Romathan chystá premiéru komédie o rómskej migrácii do zahraničia
@ Kultúra -> Divadlo     May 24 2006 - 15:48 GMT
(TASR) - Satirické zrkadlo rómskej migrácii do zahraničia a jej dôsledkom nastavuje komédia Prešibaná rodinka, ktorú 25. mája uvedie košické divadlo Romathan vo Veritase ako hlavnú premiéru sezóny. Po prvý raz v 14-ročnej histórii profesionálnej rómskej divadelnej scény je autorský a realizačný tím z rómskej komunity.

Dej je zasadený do súčasného východného Slovenska. Ide o rómsku rodinku, ktorá migruje za šťastím do zahraničia. Spoznáva však, že ani tam život nie je ľahký, a preto sa vracia domov. Riešiť však musí bývanie, keďže pred vycestovaním popredala byty. Nasťahuje sa preto k príbuzným na vidieku, ktorých sa nekalými praktikami snaží pripraviť o byt, priblížil riaditeľ divadla a autor hudby Karel Adam.

Podľa Adama hra pranieruje vzťahy a negatívne javy, ktoré sa nevyskytujú len medzi Rómami, ale aj v majoritnej spoločnosti. Autorom komédie je rómsky spisovateľ Milan Godla a režijne ju naštudoval rómsky režisér Marián Balog. Scénu navrhol stály spolupracovník divadla Štefan Hudák a s choreografiou pomohol popredný slovenský choreograf Jaroslav Moravčík.

Romathan stojí už na prahu 15. divadelnej sezóny. Súčasná je podľa Adama zaujímavá pre rómskych divadelníkov hlavne tým, že majú väčšie možnosti na zájazdovú činnosť po tom, čo Ministerstvo kultúry SR začalo projekt kultúrnych poukazov pre školy. Navštíviť tak môžu s predstaveniami aj regióny s rómskou komunitou, ktorá je sociálne slabšia.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/