(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Výstavu Yuriho Dojča Spomienky na holokaust otvorili v košickej VSG
@ Kultúra -> Výstavy     May 26 2006 - 15:50 GMT
(TASR) - Portréty slovenských židov, ktorí prežili peklo nacistických koncentračných táborov, dokumentuje výstava kanadského fotografa slovenského pôvodu Yuriho Dojča Spomienky na holokaust, ktorú otvorili dnes v košickej Východoslovenskej galérii.

Pozoruhodný seriál vznikal od roku 1996 a po prvý raz ho autor sprístupnil v roku 2001 vo Washingtone. Približuje aj staré židovské cintoríny a pohľady na synagógy. Autor pri jeho tvorbe precestoval niekoľkokrát celé Slovensko a navštívil aj rodinu, ktorá zachránila tiež jeho rodičov.

"Tieto fotografie som začal robiť najprv náhodne. Neskôr po smrti otca, ktorý napísal knihu o histórii židov na Slovensku, som cítil povinnosť v tom pokračovať," uviedol fotograf pre TASR.

Yuri Dojč má za sebou už skoro 30-ročnú úspešnú medzinárodnú kariéru v oblasti komerčnej a umeleckej fotografie. Narodil na Slovensku a ešte ako študent odišiel v lete roku 1968 najskôr do Veľkej Británie a neskôr do Kanady, kde doteraz žije a pracuje spolu so svojou rodinou.

Venuje sa taktiež reportážnej fotografii v tomto roku vystavoval v Kanade portréty kanadských účastníkov 2. svetovej vojny. Posledné roky sa venoval fotografovaniu slovenských židov, ktorí prežili holokaust. Jeho umeleckým a taktiež osobným záujmom je zachovať pre budúce generácie tváre tých, ktorí sú poslednými svedkami doby.

Výstava, ktorú otvorili v spolupráci so Židovskou náboženskou obcou v Košiciach, potrvá do 2. júla.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/