(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Darovať krv počas Svetového dňa darcov krvi môžu Košičania aj v cukrárni
@ Aktuálne -> Medicína     Jun 09 2006 - 16:47 GMT
(TASR) - Povzbudiť verejnosť a predovšetkým mladých ľudí k bezpríspevkovému darcovstvu krvi je cieľom aktivít, ktoré pripravuje košický územný spolok Slovenského Červeného kríža na Svetový deň darcov krvi, pripadajúci na 14. júna.

Ako dnes TASR informovala jeho riaditeľka Lucia Cangárová, v tento deň od 9. do 12. hodiny budú môcť ľudia darovať krv aj v priestoroch cukrárne AIDA na Hlavnej 81. Externé odbery zabezpečuje SČK v spolupráci s košickým pracoviskom Národnej transfúznej služby (NTS) SR. Okrem toho budú záujemcom rozprávať o darcovstve a informovať verejnosť o bezpečnej krvi.

Všetci, ktorí prídu v tento deň darovať krv na pracovisko NTS SR v Košiciach či hematotransfúziologické oddelenie Nemocnice v Šaci, ako poďakovanie dostanú upomienkové predmety. ÚzS SČK si zároveň popoludní v staromestskej obradnej sieni uctí mnohonásobných darcov a slávnostne im odovzdá plakety MUDr. Jána Janského. V predvečer Svetového dňa darcov vyhodnotia výtvarné práce detí a študentov s témou darcovstva krvi.

V Košiciach k 30. máju tohto roka evidovali 5615 bezpríspevkových odberov krvi. Za celý vlaňajšok darovalo krv 19 401 bezpríspevkových darcov, z toho 3295 prvodarcov, pričom všetci bez nároku na príspevok.

Svetový deň darcov krvi si svet pripomína ako deň narodenia Karla Landsteinera, nositeľa Nobelovej ceny za medicínu, ktorý objavil tri krvné skupiny A, B, 0. V rámci tohto dňa sa bude prezentovať 192 členských krajín Medzinárodnej zdravotníckej organizácie(WHO), 181 národných spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca a 50 dobrovoľných organizácií darcovstva krvi a špecialistov pre transfúziu krvi z celého sveta.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/