(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Pado: Na priebeh parlamentných volieb bude dohliadať 6000 policajtov
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jun 14 2006 - 16:13 GMT
(TASR) - Na nerušený priebeh nadchádzajúcich parlamentných volieb bude dohliadať 6000 policajtov poriadkovej, dopravnej, ale aj kriminálnej polície.

Bezpečnostné opatrenia sa začnú v piatok vo večerných hodinách a potrvajú až do odvolania. "Príslušníci Policajného zboru budú zabezpečovať ochranu verejného poriadku v obciach, hlavne v okolí sídiel obvodných a okrskových volebných komisií," uviedol dnes minister vnútra Martin Pado počas pracovného výjazdu v Košiciach.

Polícia bude sprevádzať vozidlá doručujúce výsledky volieb Ústrednej volebnej komisii, zabezpečí tiež pyrotechnické prehliadky a zvýšenú ostrahu sídla ÚVK a Štatistického úradu SR.

Obavy opozície z možnej manipulácie a falšovania výsledkov volieb Pado odmieta a považuje ich za absolútne pomýlené a nenáležité. Podľa neho ide skôr o navodenie atmosféry pre prípad, ak by voľby nedopadli podľa jej predstáv. "Z hľadiska MV je všetko pripravené tak, aby priebeh volieb bol absolútne legálny a nedošlo k žiadnemu pochybeniu," skonštatoval.

Čo sa týka práce volebných komisií, minister si myslí, že ak je 21 politických strán, tak je v priemere v každej volebnej komisii 9 - 11 členov, a to je dostatočný počet na to, aby sa sami mohli kontrolovať.

Za dostatočnú považuje minister aj technickú pripravenosť Štatistického úradu SR pri sčítavaní hlasov a opatrenia pri likvidácii nepoužitých volebných lístkov. Informoval, že bude pracovať 50 obvodných volebných komisií a 5899 okrskových volebných komisií. Vytlačených bolo 94,5 milióna hlasovacích lístkov pre 4,5 milióna voličov a ďalších 10,5 milióna volebných tlačovín. Záujem o voľby prejavilo aj 640 Slovákov trvalo žijúcich v zahraničí a 3200 voličov, ktorí budú v čase hlasovania mimo územia SR.

Keďže volebné právo majú všetci občania SR, Policajný zbor prijal opatrenia na zabezpečenie volebného práva aj osobám, ktoré majú v deň volieb zo zákonných dôvodov obmedzenú osobnú slobodu a budú umiestnené v celách policajného zaistenia, respektíve na útvaroch Policajného zboru. "Ak zadržaná osoba požiada o výkon volebného práva, vedúci zmeny zabezpečí v spolupráci s okrskovou volebnou komisiou, v ktorej obvode sa cela nachádza, o možnosť voliť do prenosnej volebnej schránky. O možnosti voliť musia byť zadržané osoby poučené," informovala TASR hovorkyňa rezortu vnútra Silvia Miháliková.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/