(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Presne sto rokov po prvom košickom lete balóna odštartovala balónová fiesta
@ Šport -> Podujatia     Jun 15 2006 - 10:23 GMT
(TASR) - Presne sto rokov po prvom lete balónom v Košiciach sa dnes večer z Námestia osloboditeľov opäť vzniesli vzduchoplavci. Hoci s meškaním odštartoval 13. ročník Medzinárodnej balónovej fiesty U. S. Steel Ballon Cup Košice 2006.

Efektnému nafukovaniu a štartu balónov sa neprizerali iba zvedaví okoloidúci, ale prišli si ho pozrieť aj milovníci lietania. Nechýbali dobové kostýmy a rekvizity, ale ani predseda košickej pobočky Slovenského leteckého zväzu Ladislav Virág. Pripomenul, že oslavy jubilea storočnice lietania v Košiciach dnes iba začínajú a rôznymi aktivitami si ho Košičania budú pripomínať až do septembra.

Dôvodom, že do Košíc železnicou priviezli začiatkom 20. storočia balón menom Turul, ktorý vyrobila nemecká firma Reidinger a vlastnil budapeštiansky aeroklub, boli vtedajšie významné spoločenské udalosti. Okrem iného slávnostné prevezenie a znovupochovanie pozostatkov uhorského kniežaťa Františka II. Rákociho.

Turul, nazvaný podľa maďarského bájneho vtáka, bol plynový balón s objemom 1300 metrov kubických a priemerom 15 metrov. Do Košíc dorazil presne 14. júna 1906. Pri železničnej stanici ho nafúkali svietiplynom z mestskej plynárne a vypustili. Podľa informácií Ladislava Virága, na prvý pokus balón preletel iba 600 metrov a pristál na streche parných kúpeľov. Nikomu sa však nič nestalo a vojaci balón previezli na dnešné Námestie osloboditeľov. Tam si ho mohli Košičania zblízka obzrieť. Potom ho vojaci posunuli po Štúrovej ulici až na vtedajší štadión, kde dnes sídli krajské policajné riaditeľstvo. Odtiaľ sa napokon uskutočnil skutočný štart prvého košického letu balónom s trojčlennou posádkou.

"Balón vzlietol aj s poštovými holubmi, ľudia naokolo vyhadzovali klobúky a kričali na slávu prvého letu," priblížil atmosféru Virág. Vtedajší novinári písali o lete ako o preteku balóna, automobilu, motocykla a bicykla. Vyhral samozrejme balón, ktorý pristál v okolí Bidoviec, pričom jeho posádka si dokonca odniesla výhru 10 tisíc korún.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/