(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
QBE poisťovňa dosiahla vlani hrubé predpísané poistné 492,72 mil. Sk
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Jun 23 2006 - 12:21 GMT
(TASR) - QBE poisťovňa, a. s., dosiahla v roku 2005 objem hrubého predpísaného poistného 492,72 milióna Sk, čo je medziročný rast o 10 %. Podiel neživotného poistenia predstavoval 56,4 %. Na dnešnom stretnutí s novinármi o tom informoval generálny riaditeľ a predseda predstavenstva poisťovne Peter Císar.

Nová obchodná produkcia, teda finančný objem nových uzatvorených zmlúv vlani medziročne vzrástol o takmer 16 % na 201,53 milióna Sk. Ku koncu roka vyplatila poisťovňa na poistných plneniach spolu viac ako 230 miliónov Sk.

Za rok 2005 vytvorila QBE najvyšší zisk v doterajšej histórii, 277 miliónov Sk. "Bolo to ovplyvnené najmä predajom časti podniku. QBE totiž v polovici minulého roka predala celý segment životného poistenia Českej poisťovni-Slovensko," vysvetlil Císar. Od septembra 2005 tak QBE poisťovňa poskytuje výhradne neživotné poistenie.

Za prvý štvrťrok tohto roka dosiahla QBE hrubé predpísané poistné v neživotnom poistení v celkovej výške 143,94 milióna Sk, čo je medziročný nárast o 41 %. "Je to najmä vďaka nárastu nových zmlúv v oblasti priemyslu, ktoré sú rádovo v miliónových sumách," vysvetlil pre TASR Císar. Na poistných plneniach vyplatila poisťovňa v 1. štvrťroku klientom 8,87 milióna Sk a vytvorila zisk 17,6 milióna Sk.

Objem hrubého predpísaného poistného za prvých 5 mesiacov dosiahol 195,21 milióna Sk. Z toho v poistení priemyslu 150 až 155 miliónov Sk, spresnil Císar. Zisk pred zdanením bol 26,8 milióna Sk. Ku koncu tohto roka očakáva Císar zisk na úrovni približne 1 miliardy EUR, v prepočte 38,5 milióna Sk.

V rámci neživotného poistenia sa poisťovňa orientuje na retail, teda poistenie domácností, domov, úrazové poistenie a pod., a na poistenie priemyslu. Tu poisťuje kompletne budovy, prevádzkové zariadenia, stroje a umožňuje pripoistiť si aj prerušenie prevádzky, čiže poistenie finančnej straty, ktorá podnikateľovi vznikne v dôsledku toho, že z určitých dôvodov nemôže vyrábať. Podľa vrchného riaditeľa a člena predstavenstva Mariana Bátovského ako jediní v SR poisťujú výstavbu lodí, ktoré sa stavajú v Komárne a Bratislave na objednávku zahraničných klientov. Vďaka tomu, že materská spoločnosť QBE prevzala v marci Severskú leteckú poisťovňu (Nordisk Flyforsikring A/S), môže rozšíriť portfólio o poistenie leteckého priemyslu.

QBE poisťovňa, a. s., je členom medzinárodnej poisťovacej a zaisťovacej skupiny QBE so sídlom v Austrálii, založenej v roku 1886. skupina pôsobí v 41 krajinách sveta a zamestnáva 8 000 ľudí. Patrí medzi top 25 poisťovacích a zaisťovacích spoločností na svete. Jediným akcionárom QBE poisťovne, ktorá pôsobí na slovenskom trhu od roku 2004 ako neživotná poisťovňa, je spoločnosť QBE Insurance (Europe) Limited, Londýn. V SR zamestnáva 70 ľudí. Okrem ústredia v Košiciach a kancelárie v Bratislave má na celom Slovensku 10 obchodných miest a v rámci nich 4 strediská na likvidáciu poistných udalostí. Na jeseň minulého roka otvorila pobočku v ČR a pravdepodobne v roku 2007 otvorí ďalšiu, tentoraz v Poľsku.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/