(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Európsky súd v Štrasburgu prijal sťažnosť matky zavraždených detí z Tušíc
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jun 23 2006 - 12:26 GMT
(TASR) - Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu rozhodol o prijateľnosti sťažnosti Dany Kontrovej, matky dvoch detí, ktoré na Silvestra v roku 2002 v Tušiciach zavraždil ich vlastný otec a potom spáchal samovraždu.

Tragédia je pravdepodobne najznámejším prípadom domáceho násilia na Slovensku. ES¼P spočiatku smeroval k preskúmaniu otázky prijateľnosti a podstaty tohto prípadu spoločne. Napokon, pravdepodobne vzhľadom na jeho závažnosť, sa rozhodol oddeliť tieto otázky a minulý týždeň v rámci procesného rozhodnutia vec prijal na ďalšie konanie. TASR o tom dnes informovala právna zástupkyňa pani Kontrovej advokátka Iveta Rajtáková.

Podstatným dôvodom, prečo sa nešťastná matka obrátila na ES¼P, je fakt, že týraná, vtedy ani nie 30-ročná žena je presvedčená, že štátny orgán - v tomto prípade polícia, opakovane upozorňovaná na hroziace nebezpečenstvo, bola povinná ochrániť životy jej ročného syna a päťročnej dcéry. Podať v Štrasburgu sťažnosť proti Slovenskej republike sa rozhodla až po tom, keď slovenské súdne orgány oslobodili obvinených policajtov a Ústavný súd SR odmietol jej ústavnú sťažnosť pre nedostatok právomocí.

Kontrová sa na ES¼P sťažuje na porušenie práva na život svojich detí a svojho práva na súkromný a rodinný život. Namieta aj porušenie práva na spravodlivé súdne konanie a fakt, že v domácej krajine nemala k dispozícii účinné právne prostriedky, ktorými by dosiahla rozhodnutie o svojich tvrdeniach. Upozorňuje tiež, že nemala ani možnosť, aby ako trúchliaci rodič v prípade opodstatnenosti svojich tvrdení dosiahla vykonateľné rozhodnutie o kompenzácii za utrpenú nemajetkovú ujmu. Aj preto teraz žiada od štátu odškodné 20 miliónov Sk.

Zásadný rozdiel v postojoch sťažovateľky a SR doteraz spočíval v tom, že štát tvrdil, že Kontrovej sťažnosť má byť odmietnutá ako neprijateľná, pretože nevyčerpala vnútroštátne prostriedky na dosiahnutie náhrady nemajetkovej ujmy. Sťažovateľka ale tvrdí, že doteraz na Slovensku neexistuje taký právny prostriedok nápravy, ktorý by jej to umožnil.

ES¼P fakticky prevzal úlohu ústavného súdu a bude rozhodovať o porušení základných práv Dany Kontrovej. "My sme sa obrátili na ústavný súd skutočne ako na jediný orgán, ktorý mal možnosť rozhodnúť o poskytnutí zadosťučinenia vo forme náhrady nemajetkovej ujmy. Žiaľ, nevyužil túto možnosť," poznamenala Rajtáková.

Kedy bude známe konečné rozhodnutie ES¼P v tejto kauze, zatiaľ nie je známe. Obe strany sporu sa do 5. septembra musia vyjadriť k ďalším predloženým otázkam, ktoré si európsky súd vyžiadal. Zároveň v tomto štádiu pre ne vzniká aj priestor na dohodu o zmieri. "Do určitej miery očakávam, že zo strany SR bude ochota dohodnúť sa mimosúdne, pretože základná námietka, ktorú SR vznášala, súd neuznal za opodstatnenú. Naopak, zo strany agentky vlády neboli vznesené žiadne zásadné výhrady voči tomu, či právo na život detí pani Kontrovej a jej súkromný a rodinný život bolo porušené. Možno by už bolo načase, aby SR prestala bojovať s matkou dvoch zavraždených detí," dodala v tejto súvislosti advokátka.

Rozhodnúť však o tom, či prípadné mimosúdne urovnanie sporu by bolo z hľadiska ľudských práv prípustné, je plne v kompetencii ES¼P.

Tušickou tragédiou sa na Slovensku zaoberali Okresný súd v Michalovciach a odvolací košický krajský súd. Zhodli sa na oslobodzujúcom rozsudku. Až Najvyšší súd SR v roku 2004 prišiel s opačným pohľadom na vec. Reagujúc na sťažnosť generálneho prokurátora konštatoval, že došlo k porušeniu zákona v prospech obvinených policajtov a vec vrátil prvostupňovému súdu. Michalovský OS napokon tento rok na jar odsúdil bývalých policajtov pre trestný čin marenia úlohy verejného činiteľa z nedbanlivosti. Pretože sa odvolali, konanie sa znovu ocitlo na krajskom súde.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/