(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mesto Košice mieri do Karpatského euroregiónu
@ Aktuálne -> Región     Jun 23 2006 - 12:28 GMT
(TASR) - Mesto Košice má záujem stať sa riadnym členom Karpatského euroregiónu (KER). Návrh prerokujú poslanci Mestského zastupiteľstva 29. júna.

"Keďže ide o progresívny projekt, ktorého poslaním je uľahčiť spoluprácu a komunikáciu medzi regiónmi v pohraničí a s významnými medzinárodnými inštitúciami, vrátane Európskej komisie, ukazuje sa ako vhodné vstúpiť do združenia," uviedol dnes hovorca Magistrátu mesta Košice Tibor Ičo.

Pripomenul, že od vzniku medzinárodného projektu KER v roku 1993 boli Košice jeho iniciátorom a motorom, a to aj napriek tomu, že vinou vtedajšej vlády nebolo Slovensku umožnené stať sa riadnym členom združenia. Podľa Iča zúčastnené východoslovenské mestá a obce v prvom východoeurópskom euroregióne tak nemohli naplno rozvinúť svoj potenciál a vstúpiť do efektívnejšie prihraničnej kooperácie so susedmi v Poľsku, Maďarsku, na Ukrajine a neskôr aj v Rumunsku. Ičo poznamenal, že Košice v projekte vystupovali veľmi intenzívne, čím si vydobyli privilégium stať sa perspektívne trvalým sídlom centrály tohto združenia. To sa žiaľ nepodarilo, hoci sa KER v nasledujúcich rokoch tešil veľkým sympatiám Rady Európy aj EÚ. Tá ho považovala za vzorový cezhraničný regionálny program pre všetkých budúcich záujemcov o členstvo v únii.

"Ambície Košíc narazili na odpor vtedajšej slovenskej vlády až postupne mesto zo všetkých aktivít v rámci projektu KER úplne vypadlo. Pridružené členstvo slovenských regiónov v KER, poznačené hlbokou pasivitou na našej strane sa však po zmene politických pomerov na Slovensku v roku 1998 opäť začalo kvalitatívne meniť. V roku 1999, z iniciatívy Prešovského a Košického kraja sa východoslovenské regióny zapojili do KER ako jeho riadny člen. S výnimkou Košíc, ktoré o riadne členstvo doteraz nepožiadali," dodal Ičo.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/