(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Priatelia Zeme-CEPA: Rozruch okolo dôchodkov je umelý
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Jul 20 2006 - 15:31 GMT
Rozruch okolo zmeny pomeru odvodov do prvého a druhého piliera dôchodkového poistenia je podľa Priateľov Zeme-CEPA umelý. Vychádza z predpokladu, že druhý pilier automaticky zabezpečí vyššie výnosy, čo však nie je pravdou.

Organizácia v uplynulých mesiacoch analyzovala privatizáciu dôchodkového systému na Slovensku a upozornila na riziká, ktoré so sebou prináša. Očakávanie vysokých výnosov v druhom pilieri je založené na optimistických odhadoch výnosov z akcií na kapitálových trhoch. Priatelia Zeme-CEPA upozorňujú, že záruka vysokých výnosov v tomto prípade neexistuje. Môže sa stať, že budú podstatne nižšie a vylúčené nie je ani to, že sa sporitelia dostanú do straty.

V súvislosti so zmenou pomeru médiá naznačujú, že sa budúci dôchodcovia môžu rozlúčiť s nádejami na „výlety do exotických krajín, víkendový domček v horách či pri jazere.“ Takýto pohľad znamená neznalosť fungovania kapitálových trhov, ktoré vysoké výnosy nezaručujú. Navyše však ignoruje aj administratívne poplatky. Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) si okrem iného môžu mesačne účtovať poplatky vo výške 0,07 až 0,08% z aktuálne nasporenej sumy. Čím dlhšie teda budúci dôchodca sporí, tým vyššie mesačné poplatky odvádza. Po štyridsiatich rokoch sporenia môže táto suma spolu s poplatkami za nákup dôchodku dosiahnuť cca 20% z celkovej hodnoty nasporených peňazí. Z poplatkov DSS pokryjú náklady na reklamu, administratívu a zisk.

Ïalší problém predstavujú výdavky spojené s reformou, ktoré sa na výške dôchodkov tiež odrazia. „Každá poctivá ekonomická analýza si vyžaduje, aby boli zohľadnené nielen zisky, ale aj straty. Ak teda chceme zistiť skutočnú výnosnosť 'zreformovaného' systému, mali by sme zohľadniť jej náklady,“ poznamenáva Ivan Lesay, ktorý sa v Priateľoch Zeme-CEPA venuje privatizácii dôchodkového systému. Ide najmä o prostriedky potrebné na prechod k dvojpilierovému systému, teda minimálne 500 miliárd Sk. Vláda ich môže získať z privatizácie štátnych podnikov, pôžičiek, ale aj z vyšších daní. V praxi to však znamená, že tieto výdavky zaplatia v konečnom dôsledku občania, čo sa negatívne odrazí aj na výške dôchodkov.

Viac informácií:
Ivan Lesay, koordinátor siete CEE Bankwatch Network, Tel.: 0918/628 575, [email protected]

Barbora Černušáková, mediálna koordinátorka. Tel: 02/5244 2104, [email protected]

Priatelia Zeme sú najväčšou federáciou environmentálnych organizácii na svete. Ich poslaním je ochrana životného prostredia, presadzovanie trvalo udržateľného rozvoja a podpora sociálnej spravodlivosti.

Priatelia Zeme * Ponická Huta 65 * 976 33 Poniky * tel./fax: 048 41937 18 * http://www.priateliazeme.sk


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/