(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Predseda výberovej komisie viceprimátor Boris Farkašovský tají, prečo sa komisia rozhodla tajiť mená záujemcov o kúpu mestských lesov
@ Aktuálne -> Verejná správa     Aug 22 2002 - 14:42 GMT
Mestské lesy s približnou rozlohou 19 tisíc hektárov majú hodnotu asi 3,5 miliardy Sk. Aj preto ich predaj, prípadne dlhodobý prenájom je pre mesto Košice mimoriadne dôležitá finančná operácia. Mimoriadne dôležité sú aj podmienky predaja, či prenájmu, ich ďalšie obhospodarovanie. Aj z toho dôvodu na štvrtkovom (22. 8. 2002) mestskom zastupiteľstve prítomní očakávali správu viceprimátora Borisa Farkašovského.



Ako sme informovali, výberová členovia komisie už 18. júla otvorili obálky s ponukami dvoch záujemcov. „Komisia nedospela k žiadnemu rozhodnutiu,“ konštatoval na mestskom zastupiteľstve viceprimátor Boris Farkašovský, čo je chvályhodné, pretože jej členovia neboli delegovaní na základe odbornosti, ale politickej príslušnosti. Vzhľadom na hodnotu tohto majetku boli vyzvaní odborní pracovníci Magistrátu mesta Košice, Mestských lesov, Štátnych lesov a Prvej komunálnej banky, aby vyhodnotili ponuky a zaujali stanoviská. Stretnutie s komisiou naplánovali na piatok (23. 8. 2002).

Samozrejme, ide o majetok, ktorý nepatrí mestským úradníkom, ale mestu ako celku. Viceprimátor Boris Farkašovský, však mená záujemcov a podmienky, za ktorých chcú kúpiť alebo prenajať lesy neuviedol. „Nechcem to tu teraz prezentovať, JE TO LEN VECOU KOMISIE,“ povedal. Nepredpokladá však, že sa v tejto veci rýchlo rozhodnú. Očakáva, že záujemcovia o mestské lesy ešte budú pred komisiou prezentovať svoje ponuky osobne.

Je dosť pravdepodobné, že mená záujemcov o kúpu, alebo prenájom mestských lesov by väčšine Košičanov nič nevraveli. Určite by ich však zaujímali aspoň podmienky. Nemali sme snahu za každú cenu zákulisne zisťovať, ako ponuky vyzerajú, ale principiálne nemožno súhlasiť s tvrdením viceprimátora Farkašovského, že nakladanie s 3,5 miliardovým majetkom mesta je len vecou komisie. Zaujímalo nás, či sa informácie medzinárodného tendra na základe Zákona o slobodnom prístupe občanov k informáciám ( z. č .211/2000 Z.z) dostali na zoznam utajovaných skutočností, prípadne či sú utajované z iných zákonných dôvodov.

- Na základe akej právnej normy sa rozhodla komisia informácie dočasne udržať v tajnosti? Dostali sa na zoznam utajovaných skutočností?

„Na základe toho, že sme sa dohodli v komisii, že nebudeme informovať, kto sa zúčastnil, alebo aké ponuky boli v týchto obálkach dovtedy, kým otvorené obálky nebudú členmi komisie odsúhlasené, že áno, toto sú ponuky tých a tých, táto dala takú, táto dala takú. Tak sme sa zaviazali celá komisia a ja ako predseda komisie som len na to, aby som ju organizoval kde a kedy sa má zísť.“

- Zaujímam sa len, či ste tieto informácie dali medzi zoznam utajovaných skutočností...

„A prečo by sme to tam dávali?“

- Pretože platí zákon o slobodnom prístupe občanov k informáciám.

„Odmietam dať túto informáciu, môžete to uviesť.“

Zdá sa, že viceprimátor Farkašovský nepochopil otázku. Nikto sa ho nepýtal, kto je záujemca o kúpu alebo prenájom, otázka znela, na akom právnom základe sa komisia rozhodla utajovať informácie. Pokiaľ je to právne opodstatnené, vec je nutné rešpektovať. Keď to nemá legislatívnu oporu a nedostalo sa to ani na zoznam utajovaných skutočností, komisia konala v rozpore so zákonom.

22. 8. 2002
Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/