(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mesto neprideľovalo byty podľa poradovníka a dotazníka o naliehavosti, ale ”uváženia dvoch zodpovedných”
@ Aktuálne -> Verejná správa     Aug 23 2002 - 08:14 GMT
“Bolo by nanajvýš morálne, keby ste odstúpili zo svojej funkcie,” vyzval poslanec M. Dittrich námestníka primátora Jozefa Filasa potom, ako hlavný kontrolór mesta Košice Ing. Ondrej Bernát prečítal správu o výsledku kontroly o spôsobe prideľovania obecných bytov. Práve podpis viceprimátora Filasa bol rozhodujúci pre ich pridelenie konkrétnym osobám. Kritéria, na základe ktorých sa rozhodoval, však majú so spravodlivým prístupom k žiadateľom o byt pramálo spoločné.


Ako uvádza správa kontrolóra: “O prideľovaní uvedených bytov nerozhodovala komisia ani dispečing. O opodstatnenosti prideľovania rozhodoval sociálny referát Magistrátu mesta Košice (MMK). Z evidovaných žiadateľov o byt pracovníci sociálneho referátu vyberali žiadateľov podľa vlastnej úvahy a návrhy predkladali na schválenie námestníkovi primátora.”

Týmto sa moc v prideľovaní bytov koncentrovala do rúk dvoch osôb. Vedúcej sociálneho referátu Gabriely Harčárovej a námestníka primátora. Zaujímavá je aj časť správy kontrolóra, v ktorej konštatuje, že “predpisy na uspokojenie žiadosti o pridelenie bytu neboli spracované a schválené. Žiadateľ o pridelenie bytu vyplňoval “dotazník k žiadosti”, ktoré vo viacerých prípadoch neboli vyplnené úplne, chýbali najmä údaje v akých podmienkach doteraz býval.”

Predkladanie žiadostí o pridelenie bytu viceprimátorovi zo strany sociálneho referátu, ak takto nemá podchytené základné informácie o sociálnom postavení žiadateľa, môže byť podozrivé. Ak je právomoc v takej citlivej otázke ako sú byty de facto rozdelená medzi dvoch ľudí , môže to vyvolávať podozrenia z vytvorenia korupčného prostredia. Naviac sociálny referát nerozhodoval len o sociálnych bytoch, malometrážnych bytoch a bezbariérových bytoch, ale aj o obecných bytoch bez účelového určenia. Ide o nájomné byty, ktoré nie sú vyslovene určené pre sociálne slabšie, alebo zdravotne postihnuté skupiny, ale pre radových obyvateľov Košíc.

Námestník primátora vo svojej reči pred poslancami mestského zastupiteľstva hovoril aj o tom, prečo sa podrobnejšie nezaoberal viacerými žiadosťami o pridelenie bytov, prečo nebol doposiaľ zostavený poradovník na základne reálnych sociálnych potrieb, prípadne podľa dåžky čakania na byt: “Bola to jedna spleť vzťahov, podkladov, možno by sa dala charakterizovať ako jedna veľká kopa smetia. Nebolo možné do nej legislatívne a organizačne vniknúť, pripraviť kroky, ktoré by vniesli poriadok do prideľovania bytov viacerých kategórií.”

Neúspešného žiadateľa o byt, ale i nezainteresovaného obyvateľa mesta môže právom napadnúť otázka – čo robila bytová a sociálna komisia? Aj o tom referuje správa hlavného kontrolóra: “Podľa programu z rokovaní komisií sa zistilo, že tieto sa na svojich zasadnutiach zaoberali rôznymi bodmi, ale nezaoberali sa problematikou prideľovania bytov.”

Dodajme, že správa kontrolóra sa týka prideľovania bytov do 30. 4. 2002. Mestské zastupiteľstvo dňa 27. 6. 2002 schválilo všeobecne záväzné nariadenie O pravidlách určovania poradia uchádzačov o sociálne byty mesta Košice a pravidlách ich prenajímania. Opäť však ide o len o kategóriu sociálnych bytov, netýka sa to obecných bytov bez účelového určenia.

Poslanci svojim hlasovaním nakoniec schválili, že z jednotlivých poslaneckých klubov mestského zastupiteľstva vytvoria komisiu, ktorá pripraví nový návrh zásad na prideľovanie bytov. Taktiež poverili hlavného kontrolóra mesta Košice Ing. Ondreja Bernáta kontrolou všetkých nájomných zmlúv obecných bytov od 1. 1. 1999. Rovnako schválili, že mesto musí zverejňovať zoznamy priestorov nevhodných na bývanie a potom na základe zmluvy o budúcej zmluve umožniť záujemcom upraviť ich tak, aby sa stali obývateľnými.

“Ja som ostal rovnako prekvapený ako verejnosť,” reagoval primátor mesta Zdenko Trebuľa na otázku, nakoľko mu boli známe skutočnosti o doterajšom prideľovaní obecných bytov. Podľa jeho predstavy by sa prideľovanie malo riešiť cez dispečing, kde by sa mohli schádzať aj žiadatelia o pridelenie bytu. “Som rád, že mestský kontrolór svojou prácou na tento problém upozornil,” dodal Zdenko Trebuľa.

Jedna vec je na problém upozorniť, druhá vyvodiť dôsledky z doterajšieho stavu, ktorý nebol voči žiadateľom o byt dostatočne objektívny.

“V každom prípade si počkám na ďalšiu správu hlavného kontrolóra. Fakt je, že takto sa to robilo jedenásť rokov a fungovalo to na tomto princípe aj za primátora Kopnického, za primátora Bauera, primátora Schustera aj v tomto období. Raz bolo potrebné tento oriešok rozlúsknuť. Na základe informácií hlavného kontrolóra s poslancami prijmem ďalšie závery,” uviedol primátor.

Poslanci mestského zastupiteľstva sa zaoberali aj podmienkami prideľovania bytov na Čechovovej ulici. Dodajme, že týchto 42 bytov bolo postavených na základe 50 percentnej dotácie štátu, pričom ďalšia polovica nákladov bola uhradená zo štátnej pôžičky, ktorú má mesto uhradiť do 30 rokov.

Tieto byty sú určené pre mladé spoločensky perspektívne rodiny, telesne ťažko postihnuté osoby a rodiny, ktorých súčet platov nepresahuje trojnásobok priemernej mzdy. Neboli však klasifikované ako vyslovene sociálne byty. Napriek tomu sa v návrhu predloženom na schválenie objavila formulácia, že ide o sociálne nájomné byty. Proti tomu sa ohradil väčší počet poslancov, pretože takýto zámer nebol nikdy prezentovaný.

Starosta mestskej časti Nad Jazerom Ján Jakubčiak upozornil, že byty sa stavali päť mesiacov a hrozí, že ich obsadenie bude mestu trvať dlhšie ako výstavba. Mestu takto unikajú aj platby za nájomné. Poslanci nakoniec prijali samostatné všeobecne záväzné nariadenie, podľa ktorého tieto byty nebudú evidované ako sociálne. V prípade, že žiadosti obyvateľov mesta budú spåňať uvedené kritéria na pridelenie bytov, o tom, kto byt získa, sa bude rozhodovať žrebovaním. Podmienkou pridelenia takého bytu je však minimálne päť rokov trvalého pobytu na území mesta Košice pred podaním žiadosti. Rodiny, ktoré podmienky pridelenia spåňajú, by sa teda mali čo najskôr o ďalšie informácie obrátiť na informačnú kanceláriu v “Bielom dome”. Možno sa šťastie usmeje aj na nich…

23. 8. 2002
Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/