(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Ján Dubeň vo FotoGalérii NOVA
@ Kultúra -> Výstavy     Aug 01 2006 - 15:30 GMT
Výstavný program košickej FotoGalérie NOVA na Hlavnej 48 prezentuje do 18.augusta tvorbu Jána Dubeňa, ktorý značnú časť svojho plodného života zasvätil špecifickej oblasti fotografie – fotografovaniu a mapovaniu slovenských riek, dokumentovaniu rybárskej náruživosti a zachytávaniu vzácnych momentov zo života rýb.

Na jubilejnej výstave nazvanej S kamerou a udicou nám autor predkladá výber zo svojej rozsiahlej, celoživotnej, fyzicky i časovo náročnej, ani nie práce, ale hlavne zanietenosti a fanatického prístupu, potrebného k zvládnutiu tejto náročnej fotografickej témy. Sú to výsledky nekonečných hodín čakania a okamžitého reagovania na ten správny okamih, ako aj obrovského množstva kilometrov prechodených po brehoch našich slovenských riek, jazier i rybníkov – od Dunaja po Tisu, cez Váh, Hron, Hornád, Hnilec, Bodrog, Ipeľ, Dunajec a mnohé ďalšie lokality.

Ján Dubeň sa narodil 14. októbra 1936 v Štiavniku pri Žiline. V r. 1954 dokončil štúdium na vyššej priemyselnej škole chemickej v Banskej Štiavnici. Od roku 1962 pracoval vo výskumnom ústave chemických vláken vo Svite, ako samostatný výskumný pracovník až do odchodu do dôchodku. Tu aj žije do dnes, v mestskej časti Svitu, známej pod názvom Kanada.

Záujem o fotografiu u Jána Dubeňa vznikal nenápadne, viac - menej náhodne. Kdesi na začiatku bola láska k prírode, tá ho priviedla do hôr, kde mu okrem horolezcov robil spoločníka fotoaparát. Spočiatku iba príležitostne bez vážnejších zámerov. keď sa trochu usadil, začal sa venovať rybárskemu športu a do výbavy si vždy pribalil aj kameru. Takto postupne dospel ku svojej, dnes uznávanej a vysoko cenenej špecializácii, k fotografovaniu všetkého, čo súvisí so životom okolo riek, rybárstva a rýb.
Veľký vplyv na formovanie fotografického vývoja Jána Dubeňa mala okrem iného aj spolupráca s redakciou časopisu Poľovníctvo a rybárstvo (od r.1962), ktorá bola impulzom k hlbšiemu teoretickému štúdiu, cieľavedomejšej práci a k vyhraneniu fotografického žánru a záujmu. Sám o svojej tvorbe povedal : „Nikdy som si nenahováral, že to čo robím je umenie, umelecká fotografia. Je to fotografia prírodopisná a ako taká je od porotcov trochu zaznávaná. Je to pochopiteľné. Veď ťažko je merať jedným metrom veci tak rozdielne a porovnávať hodnoty často neporovnateľné.

S pribúdajúcimi rokmi sa dostavili aj výsledky – celý rad ocenení z fotografických výstav a súťaží doma i v zahraničí, spomedzi ktorých možno vyzdvihnúť najmä hlavnú cenu – Zlatú medailu zo svetovej poľovníckej a rybárskej výstavy v Plovdive.

Okrem dlhoročného a pravidelného publikovania v odborných časopisoch zrealizoval v spolupráci s národným umelcom Jozefom Krónerom publikáciu S kamerou a udicou, ktorá vyšla vo vydavateľstve Osveta v Martine v dvoch vydaniach, (1979,1981). V spolupráci so Zdeňkom Šimkom vyšla vo vydavateľstve Príroda v oku 1985 kniha O rybách a rybároch. O rok neskôr opäť vo vydavateľstve Osveta vyšla tretia zaujímavá kniha V zrkadlách slovenských riek, na ktorej sa textovo podieľal Jozef Dunajovec.

O jeho tvorivej aktivite svedčí aj niekoľko samostatných výstav (1984- Tatranská galéria, 1986-Múzeum J. M. Petzvala, Spišská Belá, 2001 - Liptovský Ján, 2005 - Liptovské múzeum, Ružomberok, 2005 – Svit ).

V roku 2005 udelili J.Dubeňovi Cenu mesta Svit za dlhoročnú fotografickú tvorbu a šírenie dobrého mena mesta.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/