(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KŠÚ v Košiciach rozvíja spoluprácu s nemeckými partnermi z Porýnia
@ Aktuálne -> Región     Aug 10 2006 - 15:42 GMT
(TASR) - Prispieť k posilneniu nemecko - slovenských vzťahov a spolupráce v školstve, kultúre a práci s mládežou bolo cieľom 29-člennej delegácie Spolkovej republiky Nemecko z krajiny Porýnie - Vestfálsko, ktorá dnes skočila trojdňový pracovný pobyt v Košickom kraji.

Hostiteľom návštevy z krajinského úradu Landschaftsverband Rheiland (LVR) v Kolíne nad Rýnom, členov Nemecko-česko-slovenskej spoločnosti a Spolku priateľov Košice - Wuppertal bol Krajský školský úrad. Ako informovala zástupkyňa prednostky Daniela Jutková, podpísali vlani v decembri v Kolíne rámcovú dohodu o partnerstve a spolupráci. LRV, podobe ako KŠÚ, je totiž zriaďovateľom špeciálnych škôl pre deti a mládež s rôznym druhom postihnutia. Nemecká strana už pomohla napríklad pri zriadení Konzultačného centra pomoci pre nevidiace a slabozraké deti pri Špeciálnej materskej škole na ¼udovej ulici v Košiciach, jedinej na Slovensku.

Členovia delegácie sa na stretnutí s košickým primátorom Františkom Knapíkom zaujímali o starostlivosť samosprávy o mladú generáciu. Navštívili Školu pre telesne postihnutých na Opatovskej ulici v Košiciach, ktorá má partnera vo Wuppertale, Liečebno -výchovné sanatórium pre deti s narušeným psychosociálnym vývinom v Košiciach - Barci a odborné učilištia internátne v Michalovciach a vo Viničkách. Jeho žiaci boli nedávno na pozvanie vedúceho delegácie Klausa Brauscha z LVR na odbornej exkurzii vo Wuppertale.

"Diskutovali sme okrem iného hlavne o aktuálnych otázkach špeciálneho školstva a jeho budovania v nových podmienkach EÚ," dodala Jutková, ktorá patrí medzi zakladajúcich členov už 26-ročného partnerstva medzi Košicami a Wuppertalom. Brausch vyzdvihol už vyše dvojročnú odbornú spoluprácu s KŠÚ v Košiciach a výmenu skúseností medzi školami a špeciálnymi pedagógmi.

Nemecká delegácia je na Slovensku od 5. augusta a zorganizovala semináre Slovensko medzi Dunajom a Tatrou. Navštívila Bratislavu, Nitru a Banskú Štiavnicu a po návšteve Košíc, Medzeva, Spišského hradu a Vysokých Tatier odcestuje do ČR - Brna a Prahy.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/