(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Ján Mazák apeluje na zodpovedný výber kandidátov na ústavných sudcov
@ Aktuálne -> Verejná správa     Aug 30 2006 - 16:55 GMT
(TASR) - Súčasný predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák nemieni komentovať kandidatúru vedúceho Kancelárie prezidenta SR a svojho predchodcu akademika Milana Čiča na post ústavného sudcu.

"Dovoľte mi aby som zdržanlivý, pretože je to človek, ktorý vytváral ústavné súdnictvo SR a zasluhuje veľkú úctu. Je iba na ňom, na Národnej rade SR a prezidentovi aby uvážili, či môže pokračovať v tejto kariére aj ďalej. Ja sa k tomu nemám prečo vyjadrovať a musím ešte dodať, že mňa navrhoval ako kandidáta na sudcu práve Milan Čič," uviedol dnes na stretnutí s novinármi.

Mazák, ktorý sa 30. septembra vzdá funkcie predsedu ÚS a od 6. októbra bude zastávať pozíciu generálneho advokáta Súdneho dvora Európskych spoločenstiev v Luxemburgu vyjadril názor, že každý bývalý ústavný sudca je veľmi vítaný ako poradca súdu. On sám uvažuje po návrate z Luxemburgu o takejto pozícii.

V súvislosti s voľbou kandidátov na ústavných sudcov však naliehavo apeloval na ich zodpovedný výber. "Uchádzači, ktorí kandidujú, by si mali uvedomiť, že kompetencie ÚS a jeho nezastupiteľná úloha pri vytváraní vnútornej súdržnosti EÚ prostredníctvom ochrany princípov európskeho práva je niečo také zložité, čo nielen posilňuje postavenie ÚS ale aj dramaticky zvyšuje nároky na kandidátov na tento post," zdôraznil.

Mazák sa ale neobáva, že po 22. januári 2007, keď ďalším šiestim súčasným sudcom uplynie funkčné obdobie, nebudú zvolení noví sudcovia. "Parlament určite zvolí potrebný počet kandidátov, ktorí budú predložení pánovi prezidentovi na vymenovanie do tejto pozície. Ja sa neobávam, že 13 sudcov tu v januári nebude. Ja sa obávam skôr toho, aby súd zostal taký funkčný ako doteraz, čo vyžaduje, aby všetci títo kandidáti boli schopní túto prácu robiť," zdôraznil.

Predseda ÚS spresnil, že svojim apelom nechce nikoho a nič ovplyvňovať. "Len som povedal, ako si predstavujem sudcu ústavného súdu na základe mojich 14-ročných skúseností na tomto orgáne ochrany ústavnosti. Je to moje legitímne právo. Vysielam signál, ktorý keď si niekto prečíta, tak fajn, keď nie - ja som si splnil svoju povinnosť. Nevedel by som bez toho odísť do Luxemburgu, pretože by ma dosť trápilo, že som nepovedal to, čo viem o činnosti tohto veľmi významného ústavného orgánu," dodal.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/