(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Koncert dychového orchestra v priestoroch Dolnej brány
@ Kultúra -> Koncerty     Sep 05 2006 - 14:59 GMT
Krajské osvetové stredisko v Košiciach pozýva priaznivcov kvalitnej hudby na vystúpenie Mestskej požiarnickej dychovej hudby Sečovce, ktoré sa uskutoční v stredu 6. septembra o 17.00 hod. v priestoroch Dolnej brány na Hlavnej ulici v Košiciach.
Koncert sa uskutoční v rámci cyklu podujatí September v Dolnej bráne, ktorého cieľom je prezentovať kolektívy záujmovo-umeleckej činnosti z celého Košického samosprávneho kraja.
Mestská požiarnická dychová hudba Sečovce ožila pri miestnom zbore Dobrovoľnej hasičskej jednoty v Sečovciach v roku 1942 zásluhou Alojza Schronka.

Jeho odkaz „aby začaté dielo žilo a zveľaďovalo sa“ sa stal krédom pre každého člena sečovskej dychovej hudby. Posledných tridsať rokov ju so zápalom vedie Ing. Anton Briňarský. Budúci rok oslávi dychová hudba 65 rokov.

Bilancia nepretržitej činnosti je nielen bohatá, ale aj zaujímavá: vystupovanie na Všesokolskom zlete v roku 1948 v Prahe, šesťnásobná účasť na celoslovenských festivaloch požiarnických dychových hudieb – Košice 1972, Unín 1977, Kremnica 1980, Zemplínska Teplica 1985, Žilina 1988, Gbely 1990. V roku 1978 účinkovala dychová hudba v televíznej relácii Poľnica. V roku 1997 nahrala dychovka magnetofónovú kazetu Požiarnická láska. Zúčastňovala sa okresných festivalov dychových hudieb, koncertovala v okresných i krajských mestách Slovenskej republiky. Zahraničné koncerty absolvovala v Česku, Poľsku a Maďarsku.

Dlhoročná existencia dychovej hudby je možná vďaka podpore vedenia mesta Sečovce.

Mestská požiarnická dychová hudba Sečovce vystupuje na rôznych podujatiach v regiónoch Spiša a Šariša. Repertoár neustále dopåňa o skladby tanečného či ľudového charakteru. Udržiava tradície a neustále si získava srdcia nových milovníkov tohto druhu umenia doma i v zahraničí. Vedúcim DH je Jozef Takáč a dirigentom Ing. Anton Briňarský.

Príďte si vychutnať dobrú muziku talentovaných hudobníkov.

Andrea NITKULINCOVÁ


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/