(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košice sa budú uchádzať o titul Hlavné mesto európskej kultúry v roku 2013
@ Aktuálne -> Rôzne     Sep 05 2006 - 15:36 GMT
(TASR) - Mesto Košice sa bude uchádzať o titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) v roku 2013. Zámer už schválilo Mestské zastupiteľstvo a na prípravu vstupu do projektu vyčlenilo v tohtoročnom rozpočte prvé dva milióny korún.

"Naše ambície uspieť vo výbere na národnej i európskej úrovni pramenia z presvedčenia, že mesto má na to kultúrny a možno aj finančný potenciál," uviedol dnes primátor Košíc František Knapík na stretnutí s novinármi. Podľa neho projekt, ktorý mesto pripraví, bude zaujímavý a obsiahne špecifiká, ktoré ku Košiciam patria. "S naším mestom sa nerozlučne spája multikultúrnosť a multinárodnosť a myslím si, že toto sú práve prvky, ktoré Európska únia vysoko akceptuje," zdôraznil Knapík.

Záväznú prihlášku musí podať mesto už na budúci rok a pripraviť stratégiu, personálne zázemie, projekty a absolvovať náročný národný dvojkolový výber.

Vážnou konkurenciou Košiciam by na národnej úrovni mohli byť podľa Knapíka okrem ostatných krajských miest aj Martin, Banská Štiavnica, či Levoča.

Medzi košické "tromfy" patrí najmä zachované historické jadro s najväčšou mestskou pamiatkovou rezerváciou na Slovensku, je tu najvýchodnejšia gotická pamiatka - Dóm sv. Alžbety. V meste má tradíciu celý rad medzinárodných kultúrnych i športových podujatí, ako je napríklad Medzinárodný festival lokálnych televízii Zlatý žobrák, Medzinárodný maratón mieru, Európsky kultúrny festival národov a národnosti FEMAN a mnohé ďalšie.

V prípade víťazstva by partnerom Košíc počas ich pôsobenie na európskom kultúrnom Olympe malo byť niektoré z francúzskych miest.

Cieľom projektu EHMK, ktorý vyhlasuje Európska komisia, je budovanie partnerstva s inými mestami, pozdvihnutie profilu mesta na medzinárodnú úroveň, pozitívna zmena jeho imidžu, ako aj nárast cestovného ruchu a všestranný rozvoj podporovaný EÚ. Vlani bol EHMK írsky Cork, tento rok je to grécky Patras.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/