(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Slovenský letecký inštitút začal pôsobiť v Košiciach
@ Aktuálne -> Rôzne     Sep 08 2006 - 18:53 GMT
(TASR) - Prispieť k oživeniu leteckého priemyslu v SR je ambíciou Slovenského leteckého inštitútu (SLI), a.s., ktorý pôsobí od 1. augusta v Košiciach.

Ako uviedol dnes pre TASR jeho výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva Rudolf Slávka, SLI vznikol transformáciou z bývalej príspevkovej organizácie Vojenský letecký technický a skúšobný ústav (VLTSÚ). Ten pôsobil v Košiciach od roku 2004 ako dôsledok rozdelenia ČSFR, po ktorom vojenský i civilný letecký inštitút ostali v Prahe.

SLI je súkromná akciová spoločnosť. Jej jediným zakladateľom je SR, v mene ktorej koná Ministerstvo obrany SR.

Slávka spresnil, že hlavným cieľom transformácie VLTSÚ bolo skomercionalizovať niektoré činnosti, zmeniť portfólio a otvoriť sa viac pre civilný sektor doma i v zahraničí. Doteraz totiž 99 percent činností smerovalo pre náš rezort obrany.

Popri výskume, vývoji, štandardizácii, prognózovaní, poradenstve či kontrole v letectve sú pre SLI veľmi významné hlavne úlohy diagnostiky a spoľahlivosti techniky, zdôraznil Slávka. "Napríklad všetky vojenské letecké motory sú diagnostikované a kontrolované. To znamená, že sa pravidelne zbierajú informácie rôznymi diagnostickými metódami priamo na základniach. Údaje putujú k nám do inštitútu a my ich vyhodnocujeme a spätne dávame odporúčania. Je to veľmi významné, lebo motor je základný prvok lietadla a je dôležité, aby bol v perfektnom stave," uviedol výkonný riaditeľ SLI.

SLI má v súčasnosti 56 pracovníkov - špičkových leteckých špecialistov, ktorí prišli buď z bývalej košickej Vojenskej leteckej akadémie generála Milana Rastislava Štefánika, ale z vojenskej leteckej praxe.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/