(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Prehliadka kultúry krajín V4 Vyšehradské dni 2006 bude v Košiciach
@ Kultúra -> Podujatia     Sep 21 2006 - 10:04 GMT
(TASR) - Žánrovú pestrosť i kvalitu interpretov ponúka prehliadka súčasnej českej, maďarskej, poľskej a slovenskej kultúry Vyšehradské dni 2006 od 24. septembra až 4. decembra v Košiciach.

"Skladba programu je antológiou dramatického, výtvarného a hudobného umenia. Zohľadnili sme pri takomto veľkom projekte to, aby nebol sám sebe kontraproduktívny a milovníci umenia mohli vidieť čo najväčší počet programov," informoval dnes za organizátorov Gabriel Horal zo združenia Forsa. Záštitu nad akciou prevzal prezident Ivan Gašparovič a okrem Medzinárodného vyšehradského fondu ho podporili viacerí sponzori. Na jedno z podujatí prispelo finančne aj Ministerstvo kultúry SR.

Z celkove 18 podujatí upozornil Horal okrem iného na pražské Divadlo na Vinohradech, ktoré hrou J. Lynna a A. Jaya Jistě, pane ministøe Vyšehradské dni 24. septembra v košickom Štátnom divadle (ŠD) otvorí. Z Prahy príde v októbri aj Divadlo bez zábradlí s prepisom diela Milana Kunderu Jakub a jeho pán. Ïalšia pražská komorná scéna Divadlo Ungelt sľubuje herecký koncert dvojice Chantal Poullain a Oldøicha Kaisera v jednej z najlepších svojich inscenácií Šest tanečných hodín v šesti týdnech. Podarilo sa na hosťovanie v Košiciach získať aj Slovenské národné divadlo. Jeho šéf činohry Roman Polák sa vracia na svoje bývalé pôsobisko s hrou Viliama Klimáčka Hypermarket, ktorú uvedú na záver podujatia.

Z výstav sa vo Východoslovenskej galérii predstaví maďarský modernista János Szaxon - Szász a Poliak Piotr Wojtowicz. Zaujímavá nielen z cestovateľského, ale hlavne fotografického hľadiska bude v Slovenskom technickom múzeu vernisáž Hanzelka a Zikmund - Fotografie.

Spolu 12 zoskupení sa predstaví na štyroch koncertoch 15. ročníka Jazz FOR Sale Festivalu - medzi nimi Martin Valihora band, Pacora, László Attila band či skupina Anny Marie Jopek. Hudobný žáner dní spestrí Mládežnícka Vyšehradská filharmónia, ktorej členovia sú z konzervatórií štátov V4. Spolu s košickou Štátnou filharmóniou vystúpi harfistka svetového mena Kateøina Englichová. V košickom divadle Thália sa bude spievaným jazzom 20. a 30. rokov minulého storočia prezentovať budapeštiansky Cotton Club Singers a s výberom tradičných maďarských, slovenských, cigánskych a židovských tancov maďarský súbor Ifjú szívek - Mladé srdcia.

Niektoré podujatia Vyšehradských dní sa prelínajú a sú súčasťou prebiehajúcich Dní českej kultúry v Košiciach.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/