(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Konkoly: Štát dlhuje obci Kechnec pri realizácii projektu GFT 350 miliónov Sk
@ Aktuálne -> Verejná správa     Nov 08 2006 - 09:32 GMT
(TASR) - Obec Kechnec sa podľa starostu Jozefa Konkolyho dostala do vážnych finančných problémov po tom, čo štát neposkytol 350 miliónov Sk na zaplatenie faktúr, týkajúcich sa etablovania strategického investora v kechneckom priemyselnom parku spoločnosti Getrag Ford Transmissions (GFT).

"Tieto finančné prostriedky boli zakotvené v zmluve medzi investorom, Ministerstvom hospodárstva SR a obcou. Mali byť uhradené už v januári tohto roku. Doteraz sa tak nestalo," uviedol Konkoly na dnešnej tlačovej konferencii. Aby projekt GFT nebol ohrozený, musela samospráva "preskupovať" svoj rozpočet a financovať niektoré stavby infraštruktúry pre GFT, najmä vodohospodárskeho charakteru.

Konkoly informoval, že o problém sa už zajímalo nové vedenie rezortu hospodárstva vrátane ministra ¼ubomíra Jahnátka a štátneho tajomníka Petra Žigu. "Naša komunikácia je dobrá, ale problém si vyžaduje urýchlené riešenie," povedal Konkoly. Podľa jeho názoru peniaze určené na projekt GFT išli pravdepodobne do priemyselných parkov v iných lokalitách Slovenska. Navyše kechnecká samospráva dostala v týchto dňoch list z MH SR, v ktorom sa podľa Konkolyho uvádza, že v Kechneci priemyselný park nie je. Park pritom zaradila Európska komisia medzi 51 uchádzačov o titul Priekopník podnikania v EÚ.

Strategický investor GFT buduje v priemyselnom parku v Kechneci moderný závod na prevodovky s investíciou vyše 300 miliónov EUR, v prepočte 10,9 miliardy SKK, so 750 pracovnými miestami. Ako informoval dnes riaditeľ závodu GFT Slovakia Bernard Maury, stavebné práce pokračujú úspešne podľa harmonogramu a doteraz tam preinvestovali približne 40 miliónov EUR. Presunuli už prvé výrobné zariadenia zo zahraničia, zamestnali približne 300 ľudí a už tento mesiac sa ráta so skúšobnou výrobou prevodoviek pre motocykle BMW a Harley Davidson. Podľa Mauryho začínajú pociťovať pri nábore nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, najmä kovoobrábačov pre numericky riadené sústruhy, ale aj riadiacich pracovníkov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/