(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
VSE upozorňuje na negatívne dosahy zníženia cien elektriny na štátny rozpočet
@ Aktuálne -> Verejná správa     Nov 08 2006 - 09:34 GMT
(TASR) - Iniciatíva vlády SR, ktorej cieľom je zníženie cien elektriny o 5,4 %, by znamenala výpadok 4,1 miliardy Sk v štátnom rozpočte. Konštatoval to dnes v Košiciach generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Východoslovenská energetika, a. s., (VSE) Norbert Schürmann.

"Toto zníženie cien bude mať dopady nielen na príjmovú stránku štátneho rozpočtu, ale aj investičný potenciál distribučných spoločností a atraktivitu krajiny pre zahraničných investorov," uviedla hovorkyňa VSE Andrea Danihelová. VSE preto verí, že pripravovaná novela regulačnej legislatívy, ako aj rokovania s regulačným úradom o cenách elektriny na rok 2007 prinesú kompromis, ktorý bude predovšetkým v prospech Slovenska, dodala.

Podľa vedenia VSE politické zásahy do regulačného systému znamenajú negatívny signál pre potenciálnych investorov, ale zároveň sú varovnou správou aj pre terajších investorov. Podnikanie v oblasti distribúcie elektriny má dlhodobú návratnosť investícii, a preto VSE považuje stabilitu prostredia za obzvlášť dôležitú.

Podľa Schürmanna na jednej strane vidieť tlak vlády na znižovanie cien pre koncových zákazníkov, na druhej strane však Slovenské elektrárne (SE) s 84-% podielom na trhu avizujú zvýšenie veľkoobchodnej ceny elektriny o takmer 20 %. Do štátneho rozpočtu to síce prinesie o cca 300 miliónov Sk viac prostredníctvom dane z príjmu SE, ochudobní to však štátny rozpočet o 4,4 miliardy Sk od troch distribučných spoločností. Len vlani Západoslovenská energetika (ZSE), Stredoslovenská energetika (SSE) a VSE odviedli na dani z príjmov štátu 1,5 miliardy Sk. Štát okrem toho získal aj 2,9 miliardy Sk prostredníctvom dividend plynúcich z podielov v týchto podnikoch.

VSE je dodávateľom a distribútorom elektriny na území Košického, Prešovského a časti Banskobystrického kraja. Jej zásobovacia oblasť sa rozkladá na takmer 16 000 km2. V roku 2005 predala 600 000 zákazníkom viac ako 5,2 TWh elektriny a dosiahla čistý zisk 1,606 miliardy Sk, čo predstavuje medziročne nárast o 7 %. Fond národného majetku SR vlastní 51 % akcií VSE. Od roku 2003 je vlastníkom 49 % akcií firmy nemecká energetická spoločnosť RWE Energy. VSE je vďaka výške obratu 17. najväčším podnikom na Slovensku. Viac ako 1 600 zamestnancov ju zároveň radí na 3. miesto v rebríčku zamestnávateľov v regióne východného Slovenska.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/