(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
VSE upozornila EK na nedostatky pripravovanej regulačnej legislatívy
@ Aktuálne -> Verejná správa     Nov 08 2006 - 09:37 GMT
(TASR) - Východoslovenská energetika, a. s., (VSE) upozornila na nesúlad plánovanej novely regulačnej legislatívy s normami Európskej únie listom aj Európsku komisiu (EK).

Ide predovšetkým o obmedzenie nezávislosti Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a opätovné zavedenie regulácie trhu s elektrinou, informoval dnes na stretnutí s novinármi generálny riaditeľ a predseda predstavenstva VSE Norbert Schürmann. Zdôraznil, že spoločnosť uprednostňuje dialóg a hľadanie prijateľného kompromisu. Ak však regulačná legislatíva vstúpi do platnosti v navrhovanej podobe, VSE podnikne ďalšie právne kroky.

V oblasti nezávislosti regulačného úradu vidí VSE ostrý rozpor s európskou legislatívou predovšetkým s Direktívou 2003/54/EC, podľa ktorej musí byť regulátor nezávislý od záujmov účastníkov trhu s elektrinou. "V prípade, ak by tretinu regulačnej rady tvorili zástupcovia odberateľov, a všetci členovia regulačnej rady by mohli byť odvolávaní bez udania dôvodu, nemožno hovoriť o nezávislosti," konštatoval Schürmann. "Navyše ministerstvo priamo vykonáva akcionárske práva v regulovaných subjektoch – je teda účastníkom trhu a regulačný úrad musí byť od neho nezávislý," dodal. V oboch prípadoch podľa neho možno hovoriť o zjavnom konflikte záujmov.

V absolútnom rozpore s rovnakou direktívou je podľa Schürmanna aj opätovné zavedenie regulácie dodávky elektriny pre všetky skupiny zákazníkov, ako to predpokladá navrhovaná novela. Direktíva totiž zaväzuje všetkých členov EÚ povinne zaviesť liberalizáciu trhu s elektrinou pre všetkých zákazníkov okrem domácností od 1. júla 2004 a od 1. júla 2007 aj pre domácnosti.

"Fungujúci trh je možný len za predpokladu znižovania miery regulácie a podpory pôsobenia trhových princípov," objasnil postoj VSE Schürmann. To sa dá podľa neho dosiahnuť zvýšením likvidity veľkoobchodného trhu prostredníctvom budovania nových výrobných kapacít a podporou cezhraničného dovozu elektriny.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/