(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Do Európskeho týždňa vedy sa v Košiciach zapojí všetkých sedem ústavov SAV
@ Aktuálne -> Školstvo     Nov 20 2006 - 16:32 GMT
(TASR) - V rámci Európskeho týždňa vedy a techniky otvorí svoje brány verejnosti aj všetkých sedem ústavov Slovenskej akadémie vied, ktoré pôsobia v Košiciach. Týždeň vedy každoročne vyhlasuje Európska komisia a Slovensko sa k nemu pripája už tretíkrát.

"Snahou je podporiť záujem verejnosti o vedu a výskum, aby jednak spoločnosť vedela o čom vlastne výskum je, ale zároveň aj zvýšiť sebavedomie a zadosťučinenie vedcov, aby si uvedomili, že o ich výskum a výsledky je v spoločnosti záujem," priblížil zámer tejto európskej iniciatívy docent Branislav Peťko z Parazitologického ústavu SAV v Košiciach. Ako dodal, cieľom tohoročného týždňa vedy na Slovensku je upriamiť pozornosť spoločnosti na mladú generáciu, ale tiež na zlepšenie spoločenského postavenia vedy a výskumu ako aj vedeckých a výskumných pracovníkov.

Ako prvý sa dnes prezentoval Spoločenskovedný ústav SAV prednáškami o ľudskom mozgu a umelej inteligencii a sériou príspevkov k národnostnej problematike. Hovorilo sa o Rómoch medzi nami, o mýtoch a realite slovensko-maďarských vzťahov ale aj o historickom pohľade na život Rusínov, Ukrajincov a Nemcov na Slovensku.

Parazitologický ústav SAV v utorok ponúkne verejnosti ukážky praktickej parazitológie, prehliadku exponátov parazitov, premietanie náučného filmu a možnosť zachytiť potrebné informácie na rozličné nosiče. Ústav fyziológie hospodárskych zvierat SAV sa zameral najmä na študentov vysokých škôl - najmä záujemcov o diplomové práce či doktorandské štúdium. V stredu umožní pozrieť si s odborným sprievodcom svoje laboratória Ústav materiálového výskumu SAV. Tento ústav pripravil aj seminár na tému Centrum progresívnych materiálov.

Vo štvrtok Ústav geotechniky SAV ponúkne prehliadku pracovísk a odborný seminár o minerálnych technológiách v spracovaní nerastných surovín a odpadov. V rovnaký deň Ústav experimentálnej fyziky SAV odprezentuje svoju účasť na kozmickom výskume. Záujemcom jeho pracovníci umožnia aj exkurzia do centra fyziky nízkych teplôt na Univerzite P. J. Šafárika. Informácie o neutrónovom monitore môžu získať turisti na pracovisku na Lomnickom štíte.

Ako posledný v Košiciach sprístupní svoje laboratóriá v piatok 24. novembra Neurobiologický ústav SAV.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/