(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mestské archívy Budapešti a Košíc uzavreli dohodu o spoluprácu
@ Aktuálne -> Verejná správa     Nov 23 2006 - 15:37 GMT
(TASR) - Dohodu o spolupráci uzavrelo s archívom Budapešti mesto Košice a jeho mestský archív. Oba archívy majú podľa dohody záujem rozvíjať spoluprácu v oblasti odborných archívnych činností a sprístupnenia dokumentov. Chcú tým prispieť okrem iného k zlepšeniu vzdelanostnej úrovne a kultúrneho vedomia, poznatkov z histórie občanov Slovenska a Maďarska a zvýšiť úroveň odbornej práce v oboch inštitúciách.

"Tak ako sme my zaujímaví v istých aspektoch pre Budapešť, tak sú aj oni zaujímaví pre nás," uviedol riaditeľ Archívu mesta Košice Jozef Kirst. Podľa neho mesto Košice má zachovaný archívny materiál od prvopočiatkov, čo neplatí v prípade Budapešti, keďže Budín sa po roku 1544 stal súčasťou tureckej ríše a oslobodili ho až v roku 1686. Starý materiál bol zničený a v roku 1686 vznikol nový archív.

Ako informovala dnes hovorkyňa Magistrátu mesta Košice Jana Geročová, dohodu podpísali v polovici novembra na konferencii v Budapešti pri príležitosti konferencie k 50. výročiu maďarskej revolúcie. Za Archív hlavného mesta Budapešť ju podpísal generálny riaditeľ László Varga a za Košice námestník primátora Eugen Čuňo.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/