(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Objekty hraničnej kontroly pri ukrajinskej štátnej hranici prešli zmenou
@ Aktuálne -> Región     Dec 07 2006 - 16:51 GMT
(TASR) - Objekty oddelení hraničnej kontroly (OHK) a odboru hraničnej polície (OHP) pri slovensko-ukrajinskej štátnej hranici prešli radikálnou zmenou.

Podmienkou zapojenia Slovenska medzi štáty schengenskej dohody po jeho vstupe do Európskej únie bola podstatná zmena charakteru súčasného riešenia ochrany štátnej hranice s Ukrajinou. Práve tento úsek hranice bude tvoriť vonkajšiu hranicu štátov spomínaného dohovoru.

Na skvalitnenie podmienok súvisiacich s ochranou hraníc čerpala SR financie zo Schengenského prechodného fondu. Na stavebnú časť v rámci projektu výstavby či rekonštrukcie budov OHK Policajného zboru a OHP v Sobranciach získalo príslušné ministerstvo vyše 9,688 milióna eur a viac ako 1,8 milióna plynulo z rozpočtu ministerstva vnútra. "V rámci tohto projektu vzniklo šesť nových OHP - v Ubli, Uliči, Beňatine, Maťovských Vojkovciach, Veľkých Slemenciach a Petrovciach, dve oddelenia vo Vyšnom Nemeckom a Čiernej nad Tisou prešli rekonštrukciou a spomínané finančné prostriedky išli aj do výstavby OHP v Sobranciach," uviedla dnes pre TASR Vladimíra Hrebeňáková z Komunikačného odboru Ministerstva vnútra SR. Dodala, že výstavba a rekonštrukcie uvedených oddelení so vyžiadali náklady vyše 9,6 milióna eur a budova hraničnej polície stála viac ako 1,8 milióna eur. "Všetky tieto objekty boli kapacitne projektované podľa európskych štandardov s prihliadnutím na plánovaný plný stav policajtov," doplnila Hrebeňáková. V súčasnosti sú po stavebnej stránke ukončené, potrebné je ešte zrealizovať štruktúrované kabeláže, slaboprúdové rozvody a elektronické zabezpečovacie systémy. "Je predpoklad, že do konca marca 2007 budú prevádzkyschopné a do spomínaného termínu sa do nich presťahujú aj policajti," povedala Hrebeňáková.

V rámci dobudovania hranice s Ukrajinou sú schválené aj ďalšie projekty dotýkajúce sa systému technickej a fyzickej ochrany a zabezpečenia výstroja príslušníkov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/