(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košický samosprávny kraj podpísal úverovú zmluvu s EIB na 1,4 mld. Sk
@ Aktuálne -> Verejná správa     Dec 07 2006 - 16:54 GMT
(TASR) - Úverovú zmluvu na 1,4 miliardy Sk so splatnosťou 30 rokov dnes v Košiciach podpísali viceprezident Európskej investičnej banky (EIB) zodpovedný za operácie banky na Slovensku Ivan Pilip a predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Zdenko Trebuľa.

Pôžičkou budú spolufinancované prioritné projekty, zahrnuté do investičného programu košickej regionálnej samosprávy. KSK plánuje podstatnú časť prostriedkov z úveru EIB (1,1 mld. Sk) použiť na modernizáciu dopravnej infraštruktúry. V konečnom efekte má byť opravených až 830 km cestných komunikácií II. a III. triedy. Prostriedky EIB košická župa využije aj na obnovu budov kultúrneho dedičstva, medzi prvými historickej budovy Východoslovenského múzea v Košiciach. Ïalšie investičné zámery pokryté z prostriedkov EIB budú z oblasti školstva, kultúry a sociálnej starostlivosti. Predseda KSK Zdenko Trebuľa zdôraznil aj možnosť využitia týchto úverových zdrojov pri kofinancovaní projektov zo štrukturálnych fondov EÚ.

Základné podmienky financovania infraštruktúry KSK do roku 2009 zo zdrojov EIB schválili poslanci KSK na rokovaní v auguste. Podľa uznesenia zastupiteľstva, rámcový objem úveru môže byť do výšky 1,4 miliardy Sk a čiastka môže byť čerpaná v jednotlivých tranžiach do konca roka 2009 so splatnosťou 30 rokov. KSK plánuje začať so splácaním jednotlivých čiastok úveru do 3 rokov od začatia ich čerpania.

Na Slovensku ide o druhú priamu pôžičku EIB poskytnutú regionálnej samospráve. Začiatkom tohto roka uzavrela podobnú zmluvu s Prešovským samosprávnym krajom. Od roku 1990 však EIB ako dlhodobo financujúca inštitúcia Európskej únie poskytla Slovensku, predovšetkým na infraštrukturálne projekty, viac než 2 miliardy EUR, v prepočte takmer 71 miliárd SKK.

"Našou snahou je spolupracovať s regiónmi na Slovensku. Analyzovali sme si ich právne postavenie a sme presvedčení, že ekonomická samostatnosť krajov je pomerne veľká, že sa stabilizovali a sú dobre ekonomicky riadené," uviedol po podpise zmluvy Pilip. KSK i PSK podľa viceprezidenta EIB uzavreli zmluvy, ktoré zodpovedajú ich schopnosti splácať úver. Projekty, ktoré majú byť z neho financované sú podľa Pilipa rozumne vybrané a pre oba kraje potrebné. Ako dodal, EIB v súčasnosti rokuje so štátom o financovaní ďalších úsekov diaľnic a má predrokovanú spoluprácu s ďalšími samosprávnymi krajmi zo západného regiónu Slovenska.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/