(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Košiciach stúpa počet mladých bezpríspevkových darcov krvi
@ Aktuálne -> Medicína     Dec 12 2006 - 16:44 GMT
(TASR) - Doposiaľ najväčší počet - 1258 mladých bezpríspevkových darcov krvi, z toho 522 prvodarcov, sa zapojilo do tohtoročného 12. ročníka červenokrížskeho podujatia Študentská kvapka, ktorý dnes slávnostne vyhodnotili na pôde Úradu Košického samosprávneho kraja (KSK).

Zástupcovia košického Územného spolku (ÚS) SČK Košice - mesto odovzdali deviatim vysokoškolákom z košických univerzít bronzovú Janského plaketu za desaťnásobné darovanie krvi. Tri stredné školy - SPŠ hutnícka, SOU železničné a SOU hutnícke prevzali poďakovanie za výchovu, propagáciu a získavanie bezpríspevkových darcov krvi v rokoch 2005 a 2006. Za organizovanie spoločných odberov prevzali ocenenia dva študentské domovy. Vecné ceny, ktoré darovalo 11 sponzorov, vrátane KSK, si zároveň prevzalo 21 vyžrebovaných darcov.

"Chodím darovať krv, lebo ma to baví, lebo mám pocit, že zachraňujem životy a je to dobrý skutok," uviedol čerstvý držiteľ bronzovej Janského plakety Bajerovčan Lukáš Hudák z košickej Univerzity veterinárneho lekárstva.

Stúpajúcemu trendu v darcovstve po čiastočnom útlme sa tešia pracovníci SČK a lekári. "Ak sa všetci spoja a podporia dobrú vec, aj z kvapiek sa stane more," povedala riaditeľka košického ÚS SČK Lucia Cangárová. Podľa nej majú na tom veľkú zásluhu aj dobrovoľníci - aktivisti SČK. Dve z nich - Miriam Tomkovú z Gymnázia na Poštovej a Kristínu Vrábeľovú zo Strednej zdravotníckej školy na Kukučínovej dnes ocenili poďakovaním.

Za 12 ročníkov sa v Košiciach zapojilo do Študentskej kvapky 8132 mladých ľudí, z toho vyše 3800 darovalo krv po prvý raz.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/