(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Najlepšou radou ako prežiť Vianoce v zdraví je neprejedať sa
@ Aktuálne -> Medicína     Dec 22 2006 - 17:39 GMT
(TASR) - Najlepšia rada ako prežiť Vianoce v zdraví a vyhnúť sa vážnejším problémom so žalúdkom či žlčníkom, je jednoduchá - neprejedať sa. "¼udová múdrosť hovorí, že všetkého s mierou a že všetkého veľa škodí. Samozrejme, Vianoce sú mimoriadnym časom, ku ktorému patrí aj slávnostnejšie jedlo, ale nemalo by ho byť viac, než znesieme. To znamená nejesť takpovediac až do prasknutia – to je najlepšia rada, ako si neublížiť," radí primár Oddelenia liečebnej výživy a naturálnej medicíny Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura (FNLP) v Košiciach Štefan Košlík.

Podľa jeho slov treba ustriehnuť nielen kvantitu, ale aj kombináciu jedál – ťažký majonézový šalát, vyprážané mäso či údené v kapustnici a krémové zákusky totiž predstavujú veľký nápor na tráviace orgány. "Pokiaľ má niekto tráviace problémy alebo jednoducho hľadá spôsob, ako pripraviť zdravšie jedlo, môže na výrobu šalátu použiť namiesto majonézy biely jogurt a kapustnicu ochutiť nie klobáskou ale údeným tofu, ktoré chutí veľmi podobne," poznamenal. Podľa Košlíka by sme sa mali vyhýbať najmä prílišnej konzumácii bravčového mäsa. Nahradiť ho možno bielym mäsom z hydiny alebo rybami, ktoré sú považované za najzdravšie mäso.

Hoci k Vianociam patria aj zákusky, telu menej ublížime perníkmi či koláčmi bez plnky. Na trávenie krémových zákuskov s množstvom ingrediencií sa totiž využívajú rôzne enzýmy, ktorých účinok sa vzájomne neutralizuje. Primár Oddelenia liečebnej výživy a naturálnej medicíny upozornil aj na opatrnosť pri konzumácii ovocia. "To by malo ísť do žalúdka nalačno, aby sa čo najrýchlejšie dostalo do dvanástnika, kde sa vstrebáva pri vylučovaní zásaditých štiav. Ak jeme ovocie po jedle, trávi sa spolu s ním v žalúdku, kde je kyslé prostredie a začína kvasiť. Vtedy môže vyvolávať tráviace problémy a organizmus má z neho menší osoh – prichádza o rôzne enzýmy potrebné pre biochemické pochody," vysvetlil.

Ak to už s jedlom preženieme, podľa odborníka je veľmi dobré organizmus odľahčiť aspoň krátkym očistným pôstom. Pod pôstom možno rozumieť akékoľvek obmedzenie jedla – v množstve alebo vylúčením ťažko stráviteľných jedál. Telu pomôže aj poldňový pôst, keď sa človek zriekne raňajok a začne deň ľahkým obedom. Naopak, intenzívny pôst po prílišnej konzumácii jedla môže prechodne spôsobiť zdravotné problémy. Tie súvisia s tým, že v organizme sa intenzívnejšie spaľujú zvyšky jedla a hladina toxínov sa v krvi dočasne zvýši. "Preto je potrebné aj k očiste pristupovať rozumne a pôsty začínať radšej postupne než ostrou hladovkou," varoval Košlík. Najlepším liekom po prejedení sa je však podľa neho pohybová aktivita, pri ktorej sa nielen spaľujú nadbytočné kilojouly, ale zlepšuje aj prekrvenie organizmu, čo napomáha vyplavovaniu toxínov.

Oddelenie liečebnej výživy a naturálnej medicíny FN LP je jediným svojho druhu na Slovensku a mottom jeho pracovníkov sú Hippokratové slová - vaše jedlo nech je vašim liekom.

Informácie poskytla TASR hovorkyňa FN LP Jaroslava Gajdošová.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/