(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Rozhovor s prednostom VOÚ v Košiciach, MUDr. Igorom Andrašinom, CSc.
@ Aktuálne -> Medicína     Jan 05 2007 - 10:30 GMT
Na Slovensku pribúda ročne približne 23 tisíc nových onkologických ochorení. O ich príčine, liečbe a prevencii sme sa porozprávali s prednostom Východoslovenského onkologického ústavu v Košiciach, MUDr. Igorom Andrašinom, CSc.

Pán prednosta, v čom vidíte príčinu nárastu zhubných ochorení na Slovensku?

Príčin je niekoľko. Každým rokom sa predlžuje priemerný ľudský vek, teda aj vek je rizikovým faktorom. Ïalej to je zmena životného štýlu. Žijeme v zložitej dobe, pod určitým tlakom, stresom. Zmenou životného štýlu ženy neskoro rodia alebo kvôli práci nemajú deti vôbec, čo môže zvýšiť riziko karcinómu prsníka. Rizikovým faktorom je tiež fajčenie, strava bohatá na tuky a chudobná na vlákninu, vitamíny a minerálne látky.

Štatistiky hovoria, že najčastejším onkologickým ochorením u žien sú nádory prsníka, u mužov prostata.

Toto platí vo svete. Na Slovensku u žien to je karcinóm prsníka, ale u mužov zhubný nádor pľúc. Onkologické ochorenie prostaty podľa posledných údajov je na treťom mieste. V ostatných piatich rokoch pozorujeme nárast tohto ochorenia, k čomu prispievajú aj zlepšené diagnostické možnosti.

Ak by sme hovorili o veku, postihuje nádorové ochorenie najviac ľudí okolo päťdesiatky?

Vo všeobecnosti platí, že vek od 50 rokov vyššie je rizikový, ale niektoré onkologické ochorenia sú typické aj pre mladší vek. Vekový faktor však treba uznať za rizikovosť.

V prípade, že sa zhubný nádor u pacienta diagnostikuje, ako sa lieči?

Poznáme niekoľko spôsobov liečby zhubných nádorov. Je to liečba chirurgická, ktorá je podobne ako rádioterapia lokoregionálnou liečbou, čiže odstraňuje tumor so spádovými lymfatickými uzlinami, ktorý je viditeľný. Zhubný nádor je charakteristický tým, že sa šíri do iných orgánov, metastázuje. Pacient podstúpi systémovú liečbu, to znamená, podajú sa mu lieky, ktoré pôsobia nielen lokálne. Sem patrí cytostatická liečba. Podávané lieky ničia deliace sa bunky. Ich nevýhodou je, že nie sú cielené, účinkujú aj na iné, zdravé tkanivá, kde sa bunky delia. Nádorové bunky majú veľkú schopnosť deliť sa, preto lieky účinnejšie pôsobia na ne.

Používajú sa pri liečbe aj hormonálne prípravky?

Áno, tie blokujú takzvaný účinok hormónov na rast nádorov, najmä u zhubných nádorov prostaty, prsníka, avšak moderná onkológia už pracuje na úrovni imunoterapie a cielenej liečby. Používajú sa takzvané monoklonálne protilátky, ktoré sú nacielené na určitý receptor na bunke alebo rastový faktor, ktorý je práve u tohto nádoru premnožený. Tento typ liečby, ktorý má inú toxicitu, možno kombinovať s klasickými spôsobmi, čiže chemoterapiou, hormonálnou terapiou, rádioterapiou, čím sa zvyšuje efektívnosť liečby. Všetky vyvíjajúce lieky, cielené lieky, pôsobiace na nádorovú bunku sú ekonomicky veľmi náročné, ale v tom spočíva budúcnosť liečby.

Medzi štandardné spôsoby liečby patrí rádioterapia.

Pôsobí lokoregionálne, má vysokú účinnosť v prevencii lokálnych recidív a tiež v liečbe lokálneho šírenia nádorov a jeho zmenšenia. Rádioterapia nepôsobí na celý organizmus, len na lokálnu časť ochorenia. Presne sa zacieli na to miesto, kde potrebuje pôsobiť. Dnes sa už vie presnejšie zamerať, presnejšie aplikovať.

Niektorí pacienti, ak im nádor po liečbe zmizne, považujú sa už za vyliečených. Nehrozí riziko, že zhubný nádor sa opäť objaví, možno na inom mieste v organizme?

Po liečbe vychádzame zo súčasného stavu pacienta. Ak je zdravý, tak je zdravý. Je veľmi ťažké predpokladať, ako sa bude ďalej jeho zdravotný stav vyvíjať. Niektorí pacienti mali tri - štyri typy nádorov a podarilo sa nám ich vyliečiť. Pojem trvalého vyliečenia z hľadiska filozofického je veľmi zložitý, zjednodušene ho možno definovať len v danej situácii, v danom čase. Pacient po liečbe chodieva na pravidelné kontroly. Akákoľvek choroba, nielen onkologická, sa môže kedykoľvek vrátiť.

Traduje sa, že u onkologických pacientov je obdobie do piatich rokov kritické?

U niektorých pacientov sú to dva roky, u niektorých tri, väčšina karcinómov recidivuje do piatich rokov, ale aj neskôr. Dlhodobá kontrola pacientov je vždy na mieste.

Je vhodné povedať pacientovi pravdu o jeho diagnóze?

Pacient má právo vedieť pravdu o svojom zdravotnom stave, povinnosť lekára je ho informovať.

Môže pacient liečbu odmietnuť?

Ak má dojem, že liečba je pre neho zbytočná, neefektívna, má právo liečbu odmietnuť. Väčšina pacientov pri zistení nádorového ochorenia však chce urobiť pre svoje vyliečenie maximum.

Vedia pacienti prijať aj nepríjemnú správu?

Existujú štandardné postupy prepracované psychológmi ako oznámiť pacientovi nepríjemnú správu. Lekár si musí získať dôveru pacienta, čo je pri liečbe veľmi dôležité.

Aj pri nádorových ochoreniach možno hovoriť o prevencii?

V Európe existuje známe desatoro, týkajúce sa prevencie. Spomeniem nefajčenie, ktoré patrí medzi kľúčové faktory prevencie, potrebné je konzumovať zdravú stravu, najmä pestrú a bohatú na čerstvé ovocie a zeleninu, racionálne sa opaľovať, vo svete sa zvyšuje výskyt zhubných nádorov kože a melanómu, chrániť sa pred infekciami, najmä prenosnými sexuálne a krvou (AIDS, hepatitída B), pracovať v dobrom pracovnom prostredí, vyhýbať sa stresom. Sú to základné, všeobecné rady, ak ich budeme dodržiavať, zníži sa riziko nádorového ochorenia. Zabúdať by sa nemalo ani na preventívne vyšetrenia, ktoré určite majú svoj význam.

Ïakujem za rozhovor.

Malva POKORNÁ
Foto: Karol HATALA


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/