(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košický Senior Dom priravuje kurzy trénovania pamäte
@ Aktuálne -> Zdravie     Jan 09 2007 - 09:09 GMT
(TASR) - Dôstojný život seniorov je jednou zo základných úloh košickej neziskovej organizácie Senior Dom. Má tomu k prispieť aj trénovanie ich pamäte, o čom sa môže široká verejnosť dozvedieť viac na seminári, ktorý sa uskutoční 29. januára. Senior Dom ho pripravuje v spolupráci s pražskou seniorskou organizáciou Dom Portus a košickým Psychosociálnym centrom.


"V Prahe sa tréningu pamäte venuje veľká spoločnosť, v Bratislave zatiaľ nikto, ale ako poznám košických seniorov, verím, že u nás to bude fungovať," uviedla dnes na stretnutí s novinármi riaditeľka Senior Domu Olga Rodziňáková. Úvodná prezentačná prednáška českej odborníčky na trénovanie pamäte Dany Steinovej a bývalého predsedu britského zväzu dôchodcov Erica Reida sa uskutoční v kultúrno-spoločenskom centre Južan, vstupné bude dobrovoľné. Samotné kurzy sa začnú koncom februára, neskôr by k nim mali pribudnúť aj kurzy rýchleho čítania. Záujemcovia tam získajú aj ďalšie informácie o aktivitách Senior Domu.

Na regionálnej úrovni medzi ne patrí aj príprava projektu Domov je doma, ktorý umožňuje v krízovej situácii dovolať sa pomoci osamelo žijúcim dôchodcom. Podľa Rodziňákovej si jeho realizácia v prvej etape vyžiada zhruba jeden milión korún, preto sa uchádzajú aj o finančnú podporu z eurofondov. Plánujú pokračovať v tradičných kultúrnych a športových akciách, ale najmä vzdelávacích aktivitách v rámci Akadémie tretieho veku. Podľa Rodziňákovej najmä jazykové kurzy patria popri počítačových a kurzov na spracovanie digitálnych fotografií medzi najobľúbenejšie.

Hlavným pôsobiskom Senior Domu sú priestory na Hlavnej ulici 68 v Košiciach. Okrem prednáškových a klubových miestností je tam aj internetová čajovňa so siedmimi počítačmi a asistentom. Okrem rýchleho pripojenia na internet tak majú seniori možnosť aj priamo komunikovať cez špeciálny program s príbuznými vo vzdialenom zahraničí. "Práve úhrada za tieto priestory nám robí v súčasnosti najväčšie starosti. Patria mestu, ktoré nám ich prenajíma a za rok 2006 mu dlhujeme na nájomnom 85 000 korún. Hoci v mnohých činnostiach suplujeme jeho úlohu v starostlivosti o seniorov, dostali sme upozornenie, že ak nezaplatíme, dostaneme sa pred súd," uviedla Rodziňáková. Dúfa však v ústretový postoj nielen košického magistrátu, ale aj nového poslaneckého zboru.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/