(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Čo týždeň dal?
@ Aktuálne -> Rôzne     Jan 14 2007 - 12:55 GMT
Lacnejší benzín, šokovaný Fruni a cédečko postriekané kečupom

Po vianočných, novoročných a trojkráľových sviatkoch sa bežný život v Košiciach postupne vracia do normálnych koľají. Aj keď uplynulý týždeň sa ešte stále niesol v duchu dozvukov predchádzajúcich sviatočných dní, pomaly ale isto všetko nabieha na bežný pracovný režim. Vďaka mimoriadne teplému počasiu však možno trochu lenivejšie ako po iné roky...

Ropovod na pár hodín vyschol

V pondelok večer stŕpli všetci (nielen košickí) motoristi. Na Slovensko totiž prestala prúdiť ruská ropa. Pesimisti začali ihneď písať čierne scenáre, podľa ktorých stúpne cena benzínu na vyše 50 korún za liter. Spor Ruska a Bieloruska ohľadom tranzitných poplatkov za ruskú ropu sa však obom stranám podarilo (aspoň načas) pomerne rýchlo a elegantne vyriešiť, a tak ropovod Družba ostal suchý len niekoľko hodín. Cena benzínu, na radosť všetkých motoristov, namiesto dramatického nárastu klesla o 70 halierov za liter. Nie je to síce veľa, ale aj to málo poteší.

Zlodeji majú po chlebe

V utorok zvolalo tlačovú konferenciu vedenie Fakultnej nemocnice L. Pasteura (FNLP) v Košiciach, aby sa pochválilo výrazným poklesom kriminality v nemocničnom areáli na Triede SNP. Odkedy na bezpečnosť zamestnancov, pacientov a návštevníkov dozerá strážna služba, nazvaná Vlastná ochrana, nedošlo tam k žiadnej vreckovej krádeži či vykradnutiu vozidla. FNLP preto začiatkom decembra spustila prevádzku strážnej služby aj v priestoroch na Rastislavovej ulici. Na bezpečnosť v oboch nemocničných areáloch striehne 36 strážnikov, a to nepretržite 24 hodín denne. Ich úlohou je prekaziť kšeft zlodejom, ktorí sa sústreďujú najmä na vrecká pacientov a návštevníkov nemocnice a ich zaparkované autá. Nemocniční „policajti“ majú k dispozícii plynovú pištoľ, pendrek a putá a navzájom sa dorozumievajú vysielačkami. V hone na kriminálnikov im pomáhajú bezpečnostné kamery, ktoré FNLP kúpila z peňazí za výber parkovného. Za dva roky nemocnica takto získala vyše 5 miliónov korún.

11,5 roka v „trojke“ pre Fruniho

Špeciálny súd v Pezinku v stredu poriadne zabodoval. Konečne totiž rozlúskol roky sa vlečúcu kauzu košických nebankoviek Horizont Slovakia a BMG Invest. Ich niekdajšieho bossa Vladimíra Fruniho však svojím verdiktom vytočil do nepríčetnosti. Za takmer 14-miliardový podvod a 130-tisíc okradnutých občanov ho totiž „odmenil“ 11,5-ročným pobytom za mrežami prísne stráženej cely v tretej nápravno-výchovnej skupine a ako „bonus“ pridal ešte trest prepadnutia majetku. Šokovaný Fruni vrieskal, že rozsudok je „absolútne nezákonný“. Keď ho odvádzali do cely, smerom k senátu ešte zakričal čosi o hitlerovskej agende klérofašistického štátu.

Malý zázrak

Šťastie v nešťastí zažila v stredu večer 28-ročná ťažko zdravotne postihnutá Katarína Štulrajterová z Nižnej Hutky pri Košiciach. V pôrodnici na Rastislavovej ulici priviedla na svet zdravého syna. Ide pritom doslova o malý zázrak. Mladá mamička je totiž už 12 rokov ochrnutá od hrudníka smerom dole. Malý Jakubko pri narodení vážil 3190 gramov a meral 51 centimetrov. Po zdravotnej stránke je úplne v poriadku, vzhľadom na problémy svojej matky ho však kŕmia umelou stravou. Katarína ochrnula v roku 1994 po ťažkej autonehode, po ktorej ležala niekoľko týždňov v kóme. Z tej sa napokon síce prebrala, ale následky jej ostanú do konca života. Nohy mladej ženy sú totálne nehybné a ruky sú pohyblivé len čiastočne. Katka totiž nemôže hýbať prstami. Vytúženého syna si však, našťastie, dokáže k sebe pritúliť bez väčších problémov. A dokonca už vraj s partnerom uvažujú o ďalšom dieťati.

Chce ovládať city

V rovnakom čase, keď na „Rastislavke“ rodila Katka Štulrajterová syna Jakubka, krstil v GeS klube svoj debutový album finalista druhej série súťaže Slovensko hľadá SuperStar, Košičan Martin „Kuzzy“ Krausz. Jeho cédečko s názvom Ovládače citov produkoval známy košický hudobník Marián Čekovský a roly krstného otca sa nonšalantne zhostil populárny Igor Timko zo skupiny No Name. Platňu s 13 pesničkami, ktorá sa začne predávať už v najbližších dňoch, pokrstil netradične – kečupom, ktorý Martin pridáva takmer do všetkých jedál. Ochutiť si ním nechal teda aj svoje prvé cédečko. Na krst sa prišiel pozrieť každý, kto v košickej hudobnej brandži niečo znamená. Z Bratislavy dokonca dorazil známy detský zabávač Jozef Nodžák, alias Majster N, v ktorého televíznej relácii Martin často účinkoval. Kuzzyho teraz čaká koncertná šnúra a ťažká skúška z dejín filozofie, ktorú bude robiť u dekana Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity Rudolfa Dupkalu.

Primátorské rande

Koncom týždňa sa to v Bielom salóniku historickej radnice na Hlavnej ulici len tak hemžilo košickými primátormi. Terajší richtár František Knapík totiž pozval na novoročnú čašu vína všetkých svojich predchodcov. Jeho pozvanie prijali dvaja Jánovia – Trebuľa a Kopnický, a dvaja Rudolfovia – Schuster a Bauer. Zvyšní exprimátori sa pre pracovné povinnosti ospravedlnili. Primátorské kvinteto si zaspomínalo na staré dobré čase, ale prebralo aj terajšie problémy mesta a zauvažovalo dokonca o možných víziách do budúcnosti. Aj keď diskusia občas poriadne škrípala, všetci sa napokon zhodli v jednom – že slovenské médiá uprednostňujú Bratislavu pred Košicami. Redakcia Cassovia.sk môže čestne sľúbiť, že u nás budeme vždy poctivo uprednostňovať Košice pred Bratislavou...

Marián GLADIŠ


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/