(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Ozveny a iné básne
@ Kultúra -> Literatúra     Jan 17 2007 - 10:24 GMT
Dňa 13.1. 2007 sa v košickej kaviarni Fra-angelico pod názvom Ozveny a iné básne, konala prezentácia kníh Duo s Ozvenou Ingrid Lukáčovej a Vynález dúhy básnika Richarda Kittu. Na tento literárny tandem spojený s krstom oboch básnických zbierok sa prišlo pozrieť okolo päťdesiat milovníkov poézie, hudby a obrazu. Podujatie moderoval spisovateľ a redaktor Radovan Brenkus.

V poradí štvrtú knihu Lukáčovej Duo s ozvenou zhodnotil ako „zlievanie ženy s prírodou, panteistické tendencie, sexuálny podtext a naturálny obraz pre obraz často zasahujúci do ontologických aspektov…” Druhotinu košičana Richarda Kittu označil za “plynulé pokračovanie a rozvíjanie osobitej poetiky naznačenej už autorovým debutom Zem tajných obojživelníkov (básne v p(r)óze).” K poetike sečovčanky Lukáčovej sa vyjadril aj profesor Filozofickej fakulty KU v Ružomberku Imrich Vaško. Akciu spestrili svojou recitáciou, študenti dramatického odboru zo SUŠ na Exnárovej v Košiciach, pod vedením Jozefa Adamoviča. Samotný akt krstu bol potom zverený do rúk známeho slovenského básnika a lokálneho guru Dalimíra Stana, ktorý tieto nové knižné dielka posypal soľou. Podujatie možno zhodnotiť slovami Brenkusa: „Prezentácia týchto dvoch kníh má významný dosah a len ukazuje, aká silná je pozícia autorov na východe v celoslovenskom meradle.” Na záver si mohli diváci vychutnať blok projekcie poetického videoartu Richarda Kittu s autorskou hudbou Ľubomíra Kepiča.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/