(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Na východe Slovenska poklesli hladiny vodných nádrží
@ Aktuálne -> Región     Jan 17 2007 - 16:12 GMT
(TASR) - Aj keď zásoby vo vodnej nádrži Ružín v okrese Košice okolie klesli k dnešnému dňu vplyvom suchého počasia na 46 percent a klesli aj hladiny ďalších nádrží, podľa vodohospodárov sa nič mimoriadne nedeje.

Práve v takomto klimatickom období, chudobnom na zrážky, plní napríklad Ružín svoju hlavnú funkciu, pretože jeho vodami vylepšujú prietok Hornádu a slúžia aj na výrobu elektrickej energie, spresnil dnes pre TASR vedúci odboru prevádzky košického odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku Ondrej Handzok.
Prítok do Ružína je v súčasnosti tri metre kubické za sekundu a vypúšťajú z neho do Hornádu šesť metrov kubických za sekundu. Vodu z tohto toku využíva aj spoločnosť U.S.Steel a nadlepšovanie jeho prietoku má aj ekologický význam, pretože ovplyvňuje kvalitu vôd vypúšťaných na maďarskú stranu.
Uspokojivá je situácia na vodárenských nádržiach využívaných na zásobovanie východoslovenských miest pitnou vodou. Ako informoval Handzok, Starina má 84 a Bukovec 87 percent zásobného objemu. Zo Stariny odoberajú vodári 500 litrov a z Bukovca len 125 litrov vody za sekundu, pričom z tejto vodárenskej nádrže by mohli odoberať trojnásobne viac.
Vodná nádrž Zemplínska šírava má 75 percent zásobného objemu, Domaša 57 a Dobšiná je naplnená na 72 percent.
Najväčší pokles na vodných a vodárenských nádržiach zaznamenali doteraz na východnom Slovensku v roku 1987, keď museli v Košiciach regulovať dodávky pitnej vody.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/