(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Bárány: V druhom funkčnom období sa ÚS stal národným súdom ľudských práv
@ Aktuálne -> Rôzne     Jan 18 2007 - 14:37 GMT
(TASR) - Poslednýkrát pred skončením funkčného obdobia väčšiny sudcov sa dnes zišlo plénum Ústavného súdu SR. Na neverejnom zasadnutí sa sudcovia venovali schvaľovaniu právnych viet, v ktorých sú sústredené najdôležitejšie právne názory z rozhodnutí súdu za rok 2006. Publikované budú v Zbierke nálezov a uznesení ÚS SR.

Končí sa tak éra tzv. druhého Ústavného súdu SR, ktorého funkčné obdobie sa začalo 21. januára 2000 a skončí v rovnaký deň roku 2007. Podľa prirovnania podpredsedu ÚS Eduarda Báránya, ktorý po predčasnom odchode Jána Mazáka z postu predsedu viedol ústavný súd, v tomto druhom funkčnom období sa ÚS premenil na národný súd ľudských práv. "Hlavne po veľkej novele ústavy v roku 2001, keď podstatne vzrástol, až tri a pol násobne, počet individuálnych ústavných sťažností a keď sme sa snažili v rámci svojich skromných možností poskytovať ochranu pred individuálnymi porušeniami práv občanov," uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi. Prvé funkčné obdobie ÚS, čiže roky 1993 - 2000, sú podľa neho správne označované za obdobie konania o súlade právnych predpisov, čiže tzv. abstraktnej kontroly ústavnosti. "To je to, čo by ÚS skutočne podľa môjho názoru mal predovšetkým robiť. Ak sa pokúsim veštiť, tretie funkčné obdobie očakáva nových kolegov problém vzťahu národného právneho poriadku s právnym poriadkom Európskej únie, lebo túto otázku v stále väčšej miere rieši dialóg Európskeho súdneho dvora a národných ústavných súdov," dodal Bárány.
Od 22. januára povedie ÚS najstarší zo zostávajúcich štyroch ústavných sudcov Juraj Horváth. Až do vymenovania nových deviatich sudcov bude vytvorený jediný senát pod vedením sudcu ¼ubomíra Dobríka.
Horváth je presvedčený, je takáto mimoriadna situácia, ktorej slovenský ústavný súd dosiaľ nemusel čeliť, potrvá iba krátke obdobie. "Vzhľadom na náš počet sa budeme môcť venovať iba senátnym veciam a aj to iba najakútnejším. V plnohodnotnej práci bude môcť ÚS pokračovať až po ustanovení nového pléna," uviedol na margo situácie, ktorá nastane od pondelka 22. januára. Ako dlho bude trvať, kým sa ÚS ako jediný súdny orgán ochrany ústavnosti opäť "rozbehne" a začne plnohodnotne vykonávať svoje kompetencie, si netrúfol odhadnúť.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/