(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
MVO: Ústavný súd prikázal znovu vyšetriť sterilizácie Rómok
@ Aktuálne -> Rôzne     Jan 26 2007 - 08:51 GMT
(TASR) - Poradňa pre občianske a ľudské práva víta rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS SR) znovu otvoriť vyšetrovanie vo veci násilných sterilizácií rómskych žien. V tlačovom vyhlásení to pre TASR uviedla predsedníčka správnej rady tohto občianskeho združenia Barbora Bukovská.

Ústavný súd SR podľa nej rozhodoval na základe sťažnosti troch rómskych žien. Trestné konanie bolo zastavené 24. októbra 2003 a rozhodnutie bolo potvrdené aj rozhodnutím Krajskej prokuratúry. V náleze zo dňa 13. decembra 2006 ÚS podľa Bukovskej vyčítal orgánom činným v trestnom konaní nedostatočné zistenie skutkového stavu veci.
„Podľa konštatovania ÚS Krajská prokuratúra, ktorá rozhodovala o sťažnosti poškodených, nedostatočné závery vyšetrovania nenapravila, ale naopak, ich potvrdila,“ uzavrela Bukovská s dodatkom, že tým došlo k porušovaniu ľudských práv sťažovateliek.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/