(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Ožije projekt výstavby atómovej elektrárne pri Košiciach?
@ Aktuálne -> Región     Feb 02 2007 - 10:07 GMT
Minister hospodárstva SR ¼ubomír Jahnátek pred niekoľkými týždňami prezradil, že v novej energetickej koncepcii vlády SR sa ráta s výstavbou tretej jadrovej elektrárne. Tá by mohla podľa ministra vyrásť pri obci Kecerovce na východe Slovenska, kde sú vhodné geologické podmienky. Obe funkčné slovenské atómové elektrárne, v Mochovciach i v Jaslovských Bohuniciach, navyše ležia na západe krajiny.

„Vlani v lete sa tu už boli dokonca pozrieť ľudia z Enelu, teda zo Slovenských elektrární. Zaujímali sa o pôvodné projekty z 80. rokov,“ prezrádza starostka Keceroviec Anna Bombárová.

Kecerovčania sa atómke nebránia

S výstavbou atómovej elektrárne v tejto lokalite sa rátalo ešte za socializmu. Po nežnej revolúcii sa však od tohto kontroverzného projektu upustilo. Proti jeho realizácii sa totiž zdvihla masívna vlna odporu, najmä v súvislosti s katastrofálnou nehodou na štvrtom bloku jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyle v roku 1986. Svoje zrejme zohralo aj rozdelenie Československa v roku 1993. Projekt výstavby atómovej elektrárne v Kecerovciach pri Košiciach medzitým zapadol prachom. Teraz ho chce oživiť vláda premiéra Roberta Fica.

„Jadrovej elektrárni sa nebránime. Dokonca s ňou rátame aj v novom územnom pláne obce. Miestnym ľuďom by to prinieslo prácu. Je tu totiž až 70-percentná nezamestnanosť,“ vysvetľuje starostka.

Odlišný názor však majú ochrancovia prírody. „Nie je to dobré riešenie,“ myslí si hovorca spoločnosti Greenpeace Juraj Rizman. Podľa neho by sa mala vláda zamerať skôr na energetické úspory a rozvoj obnoviteľných zdrojov. „V opačnom prípade ešte viac posilníme energetickú závislosť našej krajiny od Ruska.“

Za výstavbu jadrovej elektrárne v lokalite Keceroviec sa v nedávnej minulosti vyjadrilo aj Slovenské jadrové fórum (SJF). „Jadrová energetika musí mať dominantné postavenie v energetickej politike SR, aby zabezpečovala dlhodobú energetickú bezpečnosť našej krajiny,“ uviedol pred časom prezident SJF Tibor Mikuš.

V prípade realizácie projektu by atómová elektráreň vyrástla na poli medzi obcami Kecerovce a Vtáčkovce, len pár kilometrov od Košíc. Predpokladané náklady na jej výstavbu by mohli dosiahnuť 100 miliárd korún.

Marián Gladiš
Foto: autor


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/