(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Úvahy o možnom oživení projektu AE v Kecerovciach samosprávu prekvapili
@ Aktuálne -> Región     Feb 06 2007 - 15:14 GMT
(TASR) - Úvahy o možnom oživení projektu atómovej elektrárne (AE) pri Kecerovciach v okrese Košice - okolie, ktoré vyslovil na pondelkovej energetickej konferencii minister hospodárstva ¼ubomír Jahnátek, samosprávu obce prekvapili a spôsobili rozruch.

"¼udia sa už pýtajú, či bude atómová elektráreň," uviedla dnes pre TASR starostka Anna Bombárová. Nevie im však odpovedať, lebo zatiaľ žiadne oficiálne informácie samospráva nemá.
"Rozpracovaný je územný plán obce a chceme tam zaradiť všetky stavby. Aby sme plán nemuseli prerábať, mienime sa obrátiť na Ministerstvo hospodárstva SR, nech nám dajú konkrétnu odpoveď. Jediné, čo by ma potešilo, ak by sa elektráreň predsa len budovala, tak sú to pracovné príležitosti, iné nič," vyjadrila sa starostka. Z približne 2800 obyvateľov Keceroviec je totiž 80 percent Rómov a je tam vysoká nezamestnanosť. Veľa najmä mladých ľudí už obec opustilo.
Aj keď časť Kecerovčanov je v tejto veci apatická, niektorí by výstavbu AE privítali. "Privítal by som to, lebo je tu veľká nezamestnanosť a veľa Rómov. Možno by to zmenilo štruktúru obyvateľstva a pre nás by to bolo lepšie," vyjadril sa pre TASR 50-ročný Kecerovčan.
Projekt AE v Kecerovciach bol "živý" v 70. a 80. rokoch minulého storočia, keď ho ako výskumnú úlohu riešila košická pobočka pražského Ústavu rádioekológie a využitia jadrovej techniky. V Kecerovciach po ňom ostala už len panelová cesta v lesnej lokalite Dubiny. Podľa miestnych obyvateľov už tam robili sondy, skúmajúce vhodnosť geologického podložia.
Realizácia projektu AE v Kecerovciach by zasiahla široký región a znamenala by aj výstavbu bytov, cestnej infraštruktúry či zdravotníckych zariadení. V lokalite Jahodná pri Košiciach je ložisko uránovej rudy, o využitie ktorého sa už usiluje istá kanadská spoločnosť.
Podľa vyjadrení niektorých odborníkov na životné prostredie však projekt AE v Kecerovciach nie je životaschopný okrem iného pre veľkú potrebu vody v technologickom procese chladenia. Vyžadovalo by si to podľa nich dokonca presmerovanie vôd rieky Poprad do Hornádu a Torysy, čo by mohlo mať negatívny dopad až na Baltické a Čierne more.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/