(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Zdravotný stav mladíka, ktorému explózia zranila ruky, je stabilizovaný
@ Aktuálne -> Medicína     Feb 09 2007 - 12:12 GMT
(TASR) - Zdravotný stav 17-ročného Dávida z okresu Michalovce, ktorý sa vážne zranil pri explózii podomácky vyrobenej výbušniny, je stabilizovaný. Vo štvrtok popoludní ho s ťažkými zraneniami oboch rúk hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici Louisa Pasteura na Triede SNP v Košiciach.

Mladík sa zranil na parkovisku pred budovou Ústavu chemických vied UPJŠ potom, čo odkrútil uzáver na sklenenej fľaši s obsahom doposiaľ nezistenej sypkej chemickej látky bielej farby. Jeho stav si vyžadoval okamžitý operačný zákrok, lekári ho však museli najskôr stabilizovať, pretože má chronické zdravotné problémy. Podľa informácií hovorkyne nemocnice Jaroslavy Gajdošovej na viac ako trojhodinovej operácii sa podieľali dva chirurgické tímy, každý operoval jednu ruku.
"U pacienta bude na ľavej ruke uchopová schopnosť ťažko obmedzená, pretože mu ostala len časť palca, časť štvrtého prsta a malíček. Celú strednú časť ruky sme museli odstrániť kvôli silnej devastácii. Pravá ruka je na tom len o čosi lepšie. Ostal na nej ťažko poškodený palec, ktorý bol odtrhnutý, základný článok tretieho prsta a štvrtý a piaty prst," informoval lekár Zoltán Sidor, ktorý pacienta do nemocnice prijímal a následne aj operoval. Ako poznamenal, chlapec by aj napriek závažnému poškodeniu mal byť sebestačný a je predpoklad, že bude vedieť aj písať.
Ako prebieha hojenie však bude zrejmé až po preväzoch. Lekári pritom nevylúčili, že budú potrebné aj ďalšie operácie na zlepšenie funkcie obidvoch rúk.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/