(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
ZTS VVÚ Košice dodá zariadenia pre najväčší jadrový urýchľovací komplex na svete
@ Aktuálne -> Región     Feb 12 2007 - 15:32 GMT
(TASR) - Akciová spoločnosť ZTS Výskumno–vývojový ústav (VVÚ) Košice sa aktívne zapojila do výstavby najväčšieho urýchľovacieho komplexu pre jadrový výskum na svete vo Švajčiarsku. Spoločnosť sa stala už druhýkrát exkluzívnym dodávateľom robotov pre Európske centrum jadrového výskumu (CERN) v Ženeve.

Po dobrých skúsenostiach s dodávkou 5 súprav nosníkov v hodnote 1,6 milióna CHF, v prepočte asi 34,98 milióna SKK, v rokoch 2002 až 2005 sa podarilo košickej firme uspieť aj v ďalšom tendri.
V týchto dňoch by mala zo Slovenska odísť ďalšia zásielka 50 prototypov robotických zariadení na odskúšanie do švajčiarskeho CERN a krátko na to by sa mala začať výroba. Najväčší jadrový urýchľovací komplex na svete CERN aj vďaka tomu sprevádzkuje už v tomto roku.
Ako TASR informoval manažér ZTS VVÚ Košice Ladislav Vargovčík, tender vyhrali na základe dobrých referencií. "Za túto zákazku sme získali ocenenie Zlatá plaketa ako najlepší dodávateľ v oblasti strojných zariadení pre CERN a vyhrali sme ďalší tender na dodávku 134 pohonov pre polohovanie kryomagnetov," uviedol Vargovčík.
Realizáciu tendra na dodávku 134 pohonov - špeciálnych robotických zariadení na transport a ukladanie kryomagnetov - začali ešte v minulom roku. Na jedinečných prototypoch pohonov pracoval 11-členný tím konštruktérov ZTS VVÚ Košice. Koncom minulého roka tak mohli vo Švajčiarsku otestovať prvé prototypy.
CERN – Európske centrum pre jadrový výskum so sídlom v Ženeve je európska organizácia pre jadrový výskum a najvýznamnejšie svetové laboratórium v oblasti výskumu elementárnych častíc a štruktúry hmoty. Slovensko sa stalo členom organizácie v roku 1993. Viceprezidentom Rady CERN sa v januári 2007 stal Slovák Branislav Sitár.
Akciová spoločnosť ZTS VVÚ Košice pôsobí v oblasti strojárstva a elektrotechniky. V súčasnosti má 114 zamestnancov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/