(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Troška naštudoval v Košiciach Gounodovu operu Faust a Margaréta
@ Kultúra -> Divadlo     Feb 13 2007 - 15:30 GMT
(TASR) - Romantická opera Charlesa Gounoda Faust a Margaréta ožije 16. februára na doskách košického Štátneho divadla (ŠD) pod režijnou taktovkou hosťujúceho českého režiséra Zdeňka Trošku.

Režisér, známy slovenskému divákovi najmä ako tvorca filmových komédií, sa už predstavil v Košiciach naštudovaním klasickej opery Rusalka. Ani tentoraz sa diváci podľa neho nemusia báť žiadnych experimentov. "Faust a Margaréta je opera, ktorú milujem. Urobil som ju tak, ako si dielo pri komponovaní autor predstavoval – klasicky. Opera by mala diváka potešiť. Vybrali sme najkrajšie árie a snažili sa o prehľadnosť v deji," uviedol dnes Troška na tlačovej konferencii.
Umelecký šéf opery ŠD Peter Dvorský zveril titulné úlohy mladým začínajúcim interpretom. "Teším sa, že divákom môžeme ukázať nové tváre," povedal. V úlohe Fausta sa predstaví Peter Berger v alternácii s ¼udovítom Ludhom, Margarétu uvidíme v podaní Lucie Knotekovej a Kataríny Michaelli a úlohy Mefista sa zhostili Jozef Benci, Martin Gurbaľ a nováčik opernej scény v Košiciach Ondrej Mráz.
V histórii ŠD uviedli päťdejstvový príbeh o nespokojnom doktorovi Faustovi, ktorý túži po naplnení života a nevinnej láske Margaréty, len dvakrát. Prvou košickou Margarétou sa v roku 1950 stala Gizela Venclová, druhé naštudovanie prišlo o osem rokov neskôr.
Už najbližšie sa opera ŠD v Košiciach predstaví okrem domovskej scény aj v Maďarsku a v Poľsku.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/