(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KP: Ukončenie vyšetrovania nezákonných sterilizácií zatiaľ nie je možné odhadnúť
@ Aktuálne -> Rôzne     Feb 15 2007 - 15:29 GMT
(TASR) - Časový horizont ukončenia vyšetrovania nezákonných sterilizácií troch rómskych žien podľa hovorcu košickej krajskej prokuratúry Milana Filička zatiaľ nie je možné odhadnúť. Bude to závisieť od toho, ako rýchlo sa podarí policajnej vyšetrovateľke vykonať potrebné dôkazy.

Prokurátorka Krajskej prokuratúry (KP) v Košiciach 9. februára v dôsledku nálezu Ústavného súdu SR z 13. decembra 2006 zrušila uznesenie vyšetrovateľky Úradu justičnej a kriminálnej polície v Žiline, ktorým bolo zastavené trestné stíhanie vedené za trestný čin genocídy. Zároveň jej uložila, aby vo veci znovu konala a rozhodla.

Podľa Filička prokurátorka vydala vyšetrovateľke pokyn na ďalšie konanie vo veci a uložila jej vykonať dôkazy v zmysle nálezu Ústavného súdu, a to najmä výsluchy sťažovateliek a svedkov a tiež prípadné konfrontácie. "Po vykonaní týchto úkonov vyšetrovateľka znovu procesne rozhodne," dodal Filičko.
ÚS rozhodoval na základe sťažnosti troch rómskych žien, ktoré vystupovali ako poškodené v trestnom konaní vyšetrujúcom prax sterilizácií v Nemocnici s poliklinikou v Krompachoch. Mali dôvodné podozrenie, že v ich prípadoch došlo k nezákonným zákrokom a teda k neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu, zasahujúcemu ich súkromie a rodinný život. Porušenie svojich základných práv videli v tom, že vykonanými sterilizáciami im bolo spôsobené duševné a fyzické utrpenie a odňatá možnosť v budúcnosti počať dieťa. Podľa ich názoru štát nezabezpečil náležité vyšetrenie v tejto veci a domnievali sa, že vykonané zákroky súviseli s ich rómskym pôvodom.
ÚS v náleze konštatoval, že rozhodnutie KP nedalo dostatočnú odpoveď na všetky skutkové a právne otázky, dôležité pre rozhodnutie vo veci. Zastavenie trestného stíhania, zodpovedajúce povinnosti "náležitého vyšetrenia", by podľa ÚS prichádzalo do úvahy v prípade, ak by orgány činné v trestnom konaní dospeli k záveru, že sterilizácie, ktoré boli predmetom trestného stíhania, nenaplnili znaky žiadneho trestného činu. Pripomenul, že orgány činné v trestnom konaní nie sú viazané právnou kvalifikáciou skutku pri začatí trestného stíhania. Vyšetrovateľka sa tak v zmysle nálezu ÚS bude musieť opäť zaoberať aj otázkou, či konaním lekárov nedošlo k trestnému činu ublíženia na zdraví alebo trestnému činu poškodzovania cudzích práv.
Trestné konanie vo veci nezákonných sterilizácií iniciovala v januári 2003 sekcia pre ľudské práva a menšiny Úradu vlády SR. Reagovala tým na vydanie správy Telo i duša, v ktorej boli zverejnené informácie o násilnej a vynútenej sterilizácii Rómok z východného Slovenska. Správu Telo i duša vypracovali mimovládne organizácie Centrum pre reprodukčné práva z New Yorku v spolupráci s košickou Poradňou pre občianske a ľudské práva. Podľa nich od roku 1989 došlo v štátnych nemocniciach na východnom Slovensku k približne 110 prípadom vynútenej a násilnej sterilizácie rómskych žien.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/