(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KSK chce zriadiť dve experimentálne internátne školy
@ Aktuálne -> Región     Feb 27 2007 - 09:01 GMT
(SITA) – Vznik internátnych škôl pre vzdelávanie žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia na dnešnom rokovaní schválili poslanci zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja. Prijali totiž návrh riešenia problematiky vzdelávania žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktorý pripravil odbor školstva Košického samosprávneho kraja (KSK). Ide o pilotný projekt zriadenia dvoch internátnych škôl a kraj chce na jeho financovanie získať prostriedky z európskych fondov. Projekt by sa mal začať v roku 2008.

Žiaci, ktorí úspešne absolvujú základnú školu do piateho ročníka, by mohli pokračovať na experimentálnom internátnom osemročnom SOU so sídlom v Nižnej Slanej, ktoré by fungovalo v priestoroch dnes nefunkčného učilišťa. Po skončení ZŠ by tu mohli pokračovať v štúdiu a získať úplné vzdelanie s maturitou z rôznych odborov, ktoré vyžaduje trh.

Výhoda internátnej formy spočíva v tom, že žiaci zo znevýhodneného sociálneho prostredia by získali potrebné návyky a zručnosti, zabezpečilo by sa ich systematické vzdelávanie. Podľa predkladateľov doterajšie riešenia, na ktoré sa vynaložilo nemálo finančných prostriedkov, nepriniesli očakávaný efekt, no systém internátneho vzdelávania by mohol priniesť pozitívny zlom.

V prvom štádiu na dvoch experimentálnych internátnych školách by malo študovať spolu 90 žiakov. Ak by sa tento projekt osvedčil KSK plánuje zriadiť takéto stredné školy aj v iných častiach kraja. Náklady na zriadenie škôl chce KSK získať z európskych fondov a svojich prostriedkov, náklady na prevádzku škôl a internátov by sa kryli na základe normatívov zo zdrojov, ktoré poskytuje zriaďovateľom štát.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/