(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Vodiči Falck Záchrannej a.s. cvičia v Košiciach.
@ Aktuálne -> Región     Feb 27 2007 - 14:41 GMT
(TASR) - Zručnosti a profesionalitu vodičov záchrannej zdravotnej služby (ZZS) preverí akcia, ktorú začala dnes v Košiciach Falck Záchranná a.s. Za asistencie dopravnej polície bude 27 vodičov testovať dva dni svoje vodičské zručnosti pri kontrolných výjazdoch s použitím zvukových a svetelných sirén.

"Cieľom pravidelných tréningov je zabezpečiť, aby posádka - vodič, záchranár a lekár dorazila na miesto výjazdu včas a bezpečne," informovala hovorkyňa Falck Záchranná a. s. Jana Pôbišová. Bežná záchranná zdravotná služba pritom nie je obmedzená, pretože vodiči trénujú na rezervných vozidlách s nápisom Kontrolný výjazd.
Pôbišová spresnila, že každý vodič pojazdnej ambulancie spoločnosti Falck Záchranná a. s. je povinný dvakrát ročne absolvovať nielen kondičné jazdy s použitím výstražných zariadení, ale aj preškolenie. Kondičné jazdy vzhľadom na miestne podmienky a počasie v jednotlivých ročných obdobiach organizujú spravidla v zimnom a letnom období. Súčasťou preškolenia sú testy z pravidiel cestnej premávky a interných smerníc. Na každej kondičnej jazde sa musia povinne zúčastniť okrem vodiča aj členovia posádky.
"Od začiatku roka sme preškolili a preverili vodičov z Trnavského, Žilinského, Martinského, Liptovského, Rožňavského, Prešovského a Humenského regiónu, teraz pokračujeme v Košiciach. V hodnotení všetci uspeli - výborne až dobre," informovala Pôbišová. Pripomenula, že pri každom výjazde vodič sanitky dbá nielen o bezpečnosť posádky, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Práve na to zákon stanovil povinnosť používať svetelné a zvukové signalizačné zariadenia. Nerešpektovanie týchto pravidiel ostatnými účastníkmi cestnej premávky predstavuje najväčší problém a príčiny dopravných nehôd sanitiek.
"Na akcii, ktorú Falck Záchranná a. s. ako jediná záchranná zdravotná služba organizuje v mestách, kde má stanice ZZS, spolupracujeme s políciou. Aj dnes polícia v Košiciach využila naše kontrolné výjazdy na kontrolu ostatných účastníkov premávky, ako rešpektujú predpisy o cestnej premávke, špeciálne výstražné znamenia," zdôraznila Pôbišová.
Falck Záchranná a. s. prevádzkuje 74 staníc záchrannej zdravotnej služby a je najväčším poskytovateľom ZZS na Slovensku. Do Košického regiónu patrí šesť staníc ZZS - Šaca, Nad Jazerom, Čaňa, Medzev, Moldava nad Bodvou a Slanec. Zdravotnícky personál spoločnosti má k dispozícii 84 nových pojazdných ambulancií značky Mercedes a Volkswagen. Autopark celkovo tvorí 89 ambulancií, čo znamená, že na 74 staníc má služba k dispozícii 15 rezervných sanitiek rozmiestnených po Slovensku podľa regionálneho členenia. Ambulancie spåňajú náročné štandardy EÚ a patria medzi najmodernejšie na Slovensku.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/