(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Prvé slovenské dieťa zachránil unikátny zákrok v tele matky
@ Aktuálne -> Medicína     Mar 05 2007 - 13:43 GMT
(TASR) - Prvé slovenské dieťa zachránila ešte pred narodením unikátna operácia v tele matky. Dieťaťu v 18. týždni tehotenstva diagnostikovali nevyvinutú ľavú stranu pľúc, pod ktorými chýbala bránica. Dva zákroky v tele prvorodičky Kataríny Karaffovej realizovali na belgickej gynekologicko-pôrodníckej klinike v meste Leuven. V Európe sa doteraz vykonalo 80 podobných zákrokov v tele matky.

Záchranu nenarodeného dieťaťa odštartovala na sklonku minulého roka správna diagnostika na gynekologicko-pôrodníckom oddelení v Prešove a následné odoslanie prvorodičky na odborné vyšetrenia na kliniku neonatológie Detskej fakultnej nemocnice Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach. Prednosta kliniky Peter Krcho sa okamžite skontaktoval so špeciálnym pracoviskom v Belgicku. "Šance na prežitie dieťaťa bez vnútromaternicovej operácie boli minimálne. Dočasným vsadením umelej zátky do dýchacích ciest došlo k zväčšeniu nevyvinutého pľúcneho laloka. Chýbajúcu bránicu nahradila tkanina podobná goratexu, ktorá sa bude s rastom dieťaťa vymieňať," jednoducho popísal život zachraňujúci zákrok.
Zavedenie špeciálnej zátky do dýchacích ciest dieťaťa trval len 12 minút. Mamička Katarína Karaffová strávila v Belgicku šesť týždňov, po ktorých sa vrátila na kliniku neonatológie DFN LF UPJŠ v Košiciach, kde 17. februára v 34. týždni tehotenstva priviedla na svet Adelku. "Lekári nás informovali o všetkých rizikách, počnúc tým, že dcérka nemusela zákrok prežiť. Myslím si, že moje dieťa za to určite stálo. Som veľmi vďačná všetkým, ktorí nám pomohli, špeciálne prof. Janovi Deprestovi z belgickej kliniky," dodala šťastná mamička.
Adelka sa po dvoch zákrokoch pred narodením a jednej operácii po pôrode zotavuje veľmi dobre. Hospitalizácia na klinike neonatológie v Košiciach potrvá ešte niekoľko mesiacov. Doterajšie náklady na liečbu dosiahli výšku 5 500 eur (188 870 Sk).


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/