(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Projekt COGNAC zefektívni výskumné a rozvojové aktivity KSK s EÚ
@ Aktuálne -> Región     Mar 06 2007 - 09:20 GMT
(TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) sa spolu s Ekonomickou fakultou Technickej univerzity v Košiciach zapojil do projektu Európskej komisie - Koordinácia politík na podporu vedy, výskumu a inovácií a ich súlad s ostatnými politikami v nových členských krajinách Európskej únie (EÚ). Skratkou zložitého anglického názvu projektu sa symbolicky stala značka kvality COGNAC.

Cieľom projektu je zmapovať možnosti na vedu, výskum a inovácie v siedmich európskych regiónoch, vrátane KSK. Aktivity prispejú k rozvoju verejného a súkromného výskumu. "V podpore vedy, výskumu a inovácií je na tom Slovensko najhoršie. Prichádzame o kvalitných ľudí. Kapitál, ktorý prichádza, vyžaduje skôr menej kvalifikované pracovné sily," konštatuje nelichotivý stav prodekan Ekonomickej fakulty TU Oto Hudec.
Projekt koordinuje maďarská regionálna rozvojová agentúra INNOVA z Debrecínu spolu so 16 partnermi zo siedmich krajín. "Na pôde KSK sa uskutočnilo druhé projektové stretnutie partnerov. S prvou etapou, zbieraním informácií o potrebách malých a stredných podnikov, sa začne koncom apríla a potrvá šesť mesiacov. Vzájomným porovnávaním výsledkov s najlepšími regiónmi, tzv. brenchmarkingom chceme odhaliť slabiny regiónov a možnosti ich vylepšenia," popisuje manažérka projektu COGNAC Márta Völgyiné Nadabán.
Poznatky z výskumu bude môcť KSK využiť pri tvorbe Regionálnej inovačnej stratégie (RIS), príprave projektov zo štrukturálnych fondov a implementácii vedecko-výskumnej a inovačnej politiky.
Projekt s rozpočtom 19 tisíc eur (652 460 Sk) potrvá do septembra 2009.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/