(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Najstaršia strojnícka škola dostala najmodernejší prístroj na výrobu prevodoviek.
@ Aktuálne -> Školstvo     Mar 09 2007 - 08:59 GMT
(TASR) - Obrat v 135-ročnej histórii Strednej priemyselnej školy strojníckej (SPŠS) v Košiciach, najstaršej na Slovensku, zaznamenalo otvorenie Školiaceho a tréningového centra vybaveného počítačovo riadeným strojom na presné opracovanie kovových súčiastok od spoločnosti GETRAG FORD (GF) Transmission Slovakia s.r.o. Najväčší svetový výrobca prevodoviek si tak chce zabezpečiť budúcich zamestnancov do jediného závodu na Slovensku v Priemyselnom parku Kechnec.

Spoločnosť GF poskytla SPŠS moderný počítačovo riadený stroj typu DMG NEF 400 na presné opracovanie kovových súčiastok. Náklady na zakúpenie stroja a príslušenstva, vrátane softvéru a vyškolenia dvoch pracovníkov školy, dosiahli výšku 96 300 eur. Vytvorenie odborného pracoviska si vyžiadalo stavebné úpravy, ktoré spolu so zaškolením pedagógov školy finančne zastrešil Košický samosprávny kraj.
Centrum bude využívať predovšetkým 400 žiakov SPŠ a pracovníci spoločnosti GF. "Najväčší záujem je zo strany prvákov a druhákov, ale v učebných osnovách vo voliteľných predmetoch majú výučbu pri tomto stroji tretiaci a štvrtáci. Stroj slúži na opracovanie rotačných súčiastok na ozubené kolesá pre motocyklové a automobilové prevodovky," prezradil jeden z dvojice zaškolených učiteľov SPŠ Peter Orgonáš.
"Dostali sme prísľub od generálneho riaditeľa spoločnosti GF Bernarda Mauryho, že žiaci zaškolení na tomto stroji budú uprednostňovaní pri prijímaní do zamestnania," dodala riaditeľka školy Edita Pitlaničová. Prví zaškolení absolventi by mali do Priemyselného parku v Kechneci pribudnúť na budúci rok.
GF je členom GETRAG Corporate Group, najväčšieho výrobcu manuálnych prevodoviek na svete. Popri slovenskej výrobnej prevádzke v Priemyselnom parku Kechnec vyrába vo Francúzsku a Veľkej Británii.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/